Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55339158    
Honlapkeszites

Kinyitottak az elsõ balatoni strandok

Kinyitottak ez elsõ strandok a Balatonnál a hétvégén, akadtak napozók, akik már meg is mártóztak a 12 Celsius-fokos vízben. Sok strandon ugyanakkor még tart a felkészülés az idei szezonra, és a belépõjegy-árakról sem döntöttek az üzemeltetõk.


Gyõrffy Árpád, a balatoni strandokat bemutató és minõsítõ Balatontipp.hu szerkesztõje az MTI-nek vasárnap azt is elmondta, hogy 122 centiméteres a Balaton vízszintje, és ragyogóan tiszta a tó vize.
A balatoni strandok közül az elsõk között nyitott ki a szigligeti, ahol belépõjegyet még nem szednek, de már hét közben is várják a sétálókat, napozókat. A strandok zöménél még tartanak a kisebb-nagyobb karbantartási munkák, felújítások.
Jelentõsebb fejlesztéseket valósítanak meg Balatonbogláron, a város központi részén lévõ Platán strandon, ahol az idei szezonra új közösségi tereket, köztük többfunkciós homokos sportpályát, gyermekjátszótereket, fûzfalabirintust alakítanak ki. Továbbra is szabad strandként, tehát ingyenesen mûködik majd a Platán, de lesz egy lehatárolt fizetõs része, ahol erre a szezonra elkészül a Boglári buborék nevû élményfürdõ és vizes játszópark.
Fonyódon a város központjában lévõ "sándortelepi" strandon egy 200 méter hosszú fövenypart megépítésére készülnek, ehhez minden feltétel adott, csak a vízjogi engedélyre várnak. Ez lesz az elsõ komolyabb lépése a strand átépítésének, a szeptemberben folytatódó munkával a jövõ szezonra teljesen megújul a strand mintegy 300 millió forintos fejlesztés keretében.
Balatonfenyves központi szabad strandján újabb fövenyes partszakaszt alakítanak ki, mert a két évvel ezelõtt létrehozott hasonló attrakció nagy sikert aratott a gyerekek és a felnõttek körében egyaránt. Gyenesdiáson mindkét strandon bõvítik a játszótereket, a nyáron minden nap animációs programok lesznek, és a diási strandon teljes lesz a wi-fi lefedettség. Balatonberényben új tájékoztató táblákat helyeznek ki, virágokat ültetnek, és a strand nyugati oldalára ingyenesen használható wi-fi-hálózatot építenek ki.
Az északi parton Balatonfüreden van folyamatban a legnagyobb fejlesztés. Több mint nyolcvanmillió forintos költséggel iszaptalanítják és újrahomokozzák mindkét városi strand medrét mintegy 40 méter szélességben a parttól, átlagosan 30 centiméter vastagságban. További ötvenmillió forintos fejlesztéssel modernizálják a város Esterházy strandját, a Kisfaludy strand keleti szélén pedig újabb lídós partszakaszt alakítanak ki, fõként a gyerekeknek.
Hasonló nagyságrendû a balatonfûzfõi Föveny strand fejlesztése, százmilliós beruházással múlt század eleji hangulatot idézõ, ugyanakkor korszerû, akadálymentesített fõépületet alakítanak ki, és emelik a szolgáltatások színvonalát.
A zánkai községi strandon elsõsorban a gyerekekre koncentrálnak az idei fejlesztéssekkel. A strand nyugati részén a partvédõmû 30 méteres szakaszának megbontásával homokfövenyes öblöt hoznak létre, amelyet fa cölöpsorral, földrézsûvel határolnak le. Alsóörsön újabb fûzfaárnyékolókat telepítenek, továbbá meteorológiai állomást hoznak létre webkamerákkal, amelyek információit az interneten is el lehet majd érni.
Révfülöpön mindkét strandon több száz négyzetméteres térkõ burkolattal megnövelték a part menti sétányokat, nagyméretû homokozókat alakítanak ki, és a tervek szerint már júniustól lesz internet-hozzáférési lehetõség. Balatonszepezden kicserélik a meder homokját, Balatonalmádiban folytatódik a Wesselényi strand fõépületének nyílászárócseréje és a pénztár rekonstrukciója.
A balatoni strandok jelentõs része ingyenes, fõként a déli parton, ahol minden településen akad szabad strand. A fizetõs strandok többségénél még nem döntöttek az árakról az önkormányzatok, illetve üzemeltetõk. Egyelõre annyi tudható, hogy a balatonszárszói központi strand továbbra is ingyenes marad, Keszthelyen az eddigi árak csökkentése is felmerült. Várhatóan több helyen maradnak a korábbi árak, de lesznek, ahol többe kerül a belépõ, mint tavaly.

 

MTI - Kanizsa2013-04-21 16:01:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül