Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319302    
Honlapkeszites

Adriai könyvéért horvát díjat nyert Lendvai Béla, a közmédia munkatársa

A külföldi újságírók elismerésére szolgáló Arany Toll díjjal (Zlatna penkala) tüntetik ki szombaton Zárában (Zadar) Lendvai Bélát, az MTI/MTVA Zala megyei tudósítóját. A közmédia munkatársa Adriakék, tengerzöld címû könyvéért, valamint az MTI kiadásában Horvátországról megjelent írásaiért kapja az elismerést.


Lendvai Béla az elsõ olyan újságíró a 2005 óta létezõ díj történetében, aki másodszor kapja meg a Horvátország hiteles bemutatásáért odaítélt kitüntetést. Elsõként 2009-ben vehette át az elismerést Horvátországról szóló hírügynökségi írásaiért.
A díjat odaítélõ Horvát Idegenforgalmi Közösség indoklása szerint Lendvai Béla újságírói munkássága, ezen belül az MTI kiadásában tavaly megjelentetett cikkei "nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar polgárok valós és színvonalas információkhoz jussanak Horvátországról".
A horvát állami turisztikai szervezet emellett azt is kiemeli, hogy Lendvai Béla "Adriakék, tengerzöld címû könyve különleges módon járul hozzá a magyar utazóközönség és a horvát házigazdák közötti kölcsönös megértés és párbeszéd mélyítéséhez".
Lendvai Béla tavaly megjelent könyvével úgy akarta bemutatni Horvátországot, ahogy mások még nem tették, vagyis személyesen, például a vele és barátaival megesett helyzetek révén. A kötet mûfaját riportkönyvként, útirajzként, "élménykönyvként" határozta meg. A mintegy 150 oldalas mûbõl az olvasók megismerhetik az ország történelmét, gazdag múltját, természeti kincseit, növény- és állatvilágát, a szállás- és közlekedési lehetõségeket, valamint a horvát gasztronómiát is - mindezt szubjektív megközelítésben.
Az Atlantic Press kiadó által gondozott kötet megjelenése után néhány héttel már minden jelentõs könyvforgalmazó sikerlistáján kategóriájában a legnépszerûbb kiadványok között szerepelt. A kötethez kapcsolódik a www.adriakek.hu oldal, amelyen a Horvátország iránt érdeklõdõk kaphatnak információkat, de a könyvbe is beleolvashatnak.
A ma Zárában tartandó ünnepségen Lendvai Béla 18 ország több mint 30 újságírójával együtt veheti az Arany Toll díjat Davor Izakovic horvát turisztikai miniszterhelyettestõl.

MTI  - Kanizsa

Ha az út az ünnep, a megérkezés maga a katarzis - Horvátország csodái, furcsaságai 


 2013-04-20 06:22:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül