Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415418    
Honlapkeszites

Göndör István a közoktatási törvényrõl

Göndör István (MSZP) országgyûlési képviselõ ezúttal a közoktatási törvényrõl, és az ennek a nyomán életbe lépõ módosítások következményeirõl tartott sajtótájékoztatót a HEMO-ban.


Idén tavasszal a képviselõ egy új sorozatot indít a sajtótájékoztatóin, melyrõl elöljáróban elmondta, ami a jövõben történik, az már a Fidesz sara, már nem foghatják az elmúlt nyolc év politizálására, ugyanis a felelõtlen, meggondolatlan jogalkotás következményei tetten érhetõek.
A 2013/2014-es tanévre a beiratkozások már lezajlottak. Eddig a tankötelezettség hat éven túl volt kötelezõ, de még ekkor is volt lehetõség arra, hogy az óvodapedagógus javaslatára úgy döntsenek, még egy évet az óvodában tölthet a gyermek. Azonban a módosítások értelmében, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, annak mennie kell az iskolába. Ahogy Göndör István hangsúlyozta, ez már önmagában 25 százalékkal több gyereket jelent, de ami a legnagyobb probléma, hogy az óvoda és a szülõ ellenérdekeltté vált. Ugyanis, ha mégis úgy döntene az óvodavezetõ és a szülõ, ahogy a gyermek az intézményben maradhat, akkor nem kapnak utána normatívát. Tehát anyagilag tették érdekeltté az óvodákat abban, hogy a gyereket továbbküldjék az iskolába. A közoktatási törvény további hibája, hogy három éves kortól kötelezõvé tették az óvodába való beíratást, így kevés gyerek kerül ki onnan, és nincs elegendõ hely az újonnan érkezõ kicsiknek. Továbbá megemelték a 27 fõs osztálylétszámot 32-re, mely jelzi, a lényeg az, hogy a gyermek maga mögött tudja az általános iskolát, nem pedig az a minõség van fõszerepben, amire szüksége lenne az élethosszig való tanuláshoz.
 

V.M.
 2013-04-13 08:51:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül