Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044888    
Honlapkeszites

Átadták az idei Patkó-díjakat

Ismét átadták Kanizsai Szerencsepatkó elismerést azoknak, akik a Kanizsai Múzeumért Alapítvány tevékenységét és céljait kiemelkedõen támogatták. A díjat Zalaerdõ Zrt. képviselõje és Schmidt Istvánné saját kezûleg szegelték fel a múzeum kapujára.


A 2013. évi Patkó-díjat a Zalaerdõ Zrt. és Schmidt Istvánné vehette át, aki a Szent Lujzát ábrázoló díszes templomüveg helyreállításához és egyéb múzeumi ötletek megvalósításához nyújtott segítséget. A zrt. pedig a patkófal megvalósítását anyagi és egyéb segítséggel támogatta.
Ezen kívül a Gyuri bíró projekt is elindult, melynek keretében a múzeumi nyitvatartási napokon 11 órakor a Fõ úti épület ablaka kinyílik és Gyuri bíró elmondja a múzeum aktuális programjait. A program kísérleti jelleggel mûködik egy hónapig, ezt követõen dönt az alapítvány a továbbfejlesztés lehetõségeirõl.
– Reményeink szerint ez az újítás, a múzeummal és a patkófallal szerves egységet képezve, idegenforgalmi színfoltja lesz a városunknak – dr. Polay József, a kuratórium elnöke.
A történet szerint Kanizsa utolsó török basája, Musztafa 322 évvel ezelõtt, a vár átadása elõtti éjszakán összegyûjtött kincseit elásta, és a betemetett gödörre lovának vérét csorgatta. A kanizsaiak viharos éjszakákon többször hallani vélték, amint Musztafa lovával vágtat a réten át. Az ezt követõ napokon pedig patkókra bukkantak a Várréten, melyek általában szerencsét hoztak a megtalálóiknak. A történet a Halis által gyûjtött anyagban szerepel.
V.M.

A Kanizsai Múzeumért Alapítvány felhívása:

1690. április tizenkettedike éjjelén Musztafa, Kanizsa utolsó basája, másnapi elvonulásukra készülve, elásta kincsei javát a várudvaron. A babonás török, hogy mások azokat meg ne találhassák, elvágatta legkedvesebb paripájának, egy fehér ménlónak nyakát és annak vérét csorgatta a kincsekre.
Ettõl kezdve hallották sötét, szeles éjjeleken a hazafelé tartó gazdák a kincsõrzõ fehér mén patáinak dobogását. Mások állították: látták is a vágtázó fejetlen fehér paripát. Elhullajtott patkóiból idõrõl-idõre találtak.
Megbízhatónak látszó információk szerint Musztafa lovát nagy ritkán, de az utóbbi évtizedekben is látták éjféli órákban a hajdani vár környékén (Vár út és az attól délre valamint északra esõ terület).
A Kanizsai Múzeumért Alapítvány ezért felkéri a téma iránt érdeklõdõ profi és amatõr fotósokat, diák közösségeket, hogy kíséreljék meg a száguldó fejetlen fehér mén megörökítését. A képeket (akár digitális változatban is) a Thúry György Múzeum igazgatósági épületében (Zrínyi utca 62.) lehet leadni 2013. július 30-ig.
A legsikerültebb és hitelesnek tekinthetõ felvételt az alapítvány a kanizsai fejetlen fehér mén szerencsepatkói népszerûsítésénél felhasználja, és díjjal honorálja. Ezen kívül mindent elkövetnek, hogy a fényképet és a készítõjét minél ismertebbé tegyék.
Ügyetlen hamisítók ne próbálkozzanak!2013-04-12 11:51:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül