Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357452    
Honlapkeszites

A sztyeppék aranykincseit mutatják be Keszthelyen

A sztyeppéken talált 2500-3000 éves fejedelmi sírok leleteit, arany- és dísztárgyait, használati eszközeit mutatja be a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban szerdán nyílt kiállítás.


Az Emberek aranyban - Fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból címet viselõ tárlatról Széles Attila kurátor a megnyitón elmondta: a kazah Krim Altinbekov mûvész-restaurátor által az elmúlt évtizedekben feltárt kincseket mutatja be.
Az idõszámításunk elõtti 10. és 4. század közötti szkíta kultúra emlékei közt számos dísztárgy, használati eszköz és ékszer található. Látható annak az "aranyembernek" a mûvészi rekonstrukciója is, aki egykor hercegként arannyal díszített ruházatot viselt, illetve olyan lódíszek, amelyek valaha gazdagon borították a fejedelmi négylábúakat. A több mint százdarabos kiállítási anyag jelentõs része állatábrázolás, megjelenik a legendákból ismert csodaszarvas, griffmadár vagy aranyszõrû ló mellett a farkasok, a tigrisek vagy a hegyi kecskék alakja is a legkülönbözõbb tárgyakon.
A kurátor hangsúlyozta: nem kíván állást foglalni a magyar õstörténet szkíta eredetet emlegetõ kérdéseivel kapcsolatban, mégis érdemes a Kazahsztánból érkezett kiállítási anyagot úgy megtekinteni, ahogy arra a kazah restaurátor is felhívta a figyelmet: ez a magyarok múltjának is egy darabja.
Manninger Jenõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke is úgy fogalmazott a tárlatnyitón, hogy nem a történelmi vita a fontos, hanem hogy nyitottak legyenek a látogatók egy ilyen páratlan gazdagságú kiállítás befogadására. A Budapest és Debrecen után Keszthelyre került tárlat pedig azt mutatja, hogy a kastélymúzeum egyre inkább a Dunántúl egyik fontos kulturális központjává válik.
Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója elmondta: május 24-ig látható a sztyeppék kincseit felvonultató tárlat Keszthelyen, és ez idõ alatt a zalai diákcsoportok jelentõs kedvezménnyel tekinthetik meg a leleteket.

MTI - Kanizsa2013-04-10 11:42:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül