Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046220    
Honlapkeszites

Orgonát szentelnek vasárnap a zalaegerszegi református templomban

Orgonát szentelnek vasárnap Zalaegerszegen a református templomban. Az újonnan épült hangszer a gyülekezet énekével az orgonaszentelõ istentiszteleten szólal meg elõször, a szertartás után Somogyi-Tóth Dániel orgonamûvész ad ünnepi koncertet.


A templomi orgonában, amely több mint egy esztendõ alatt készült el, orgonafémbõl készült kapszulát helyeznek el. A kapszulába rejtett tekercsen üzenet olvasható az orgonakészítés történetérõl, egy másik tekercset pedig a gyülekezet tagjai látták el kézjegyükkel - mondta el Török Zoltán lelkész az MTI-nek.
Az elektromos fujtatással mûködõ orgona a mai kor adta lehetõségeket is felhasználva, a klasszikus orgonaépítés szabályai szerint készült a dunakeszi orgonaüzemben Békés Balázs orgonaépítõ mester vezetésével. A tizenhat regiszteres, két manuálos orgonában hozzávetõleg ezer fém- és fasíp található, a legkisebb alig néhány centiméter, a legnagyobb pedig több méter magas.
A református egyházközség 1926-ban alakult meg Zalaegerszegen. A korabeli adatok szerint az idõ tájt száz református élt Zalaegerszegen, a hívek száma azóta megtízszerezõdött. A református templomot az organikus építészeti stílust képviselõ Szeghalmi Bálint tervei alapján, erdélyi stílusban, fából és vörös homokkõbõl építették fel 1940-1942 között. A presbitérium jegyzõkönyvébe 1942-ben azt jegyezték fel, hogy az orgonaépítésére még néhány évet várni kell.
A templomban évtizedekig a harmónium, majd egy pedállal mûködõ elektromos orgona hangja szólalt meg. 1996-ban egy Ausztriából származó használt pneumatikus, avagy elektromos orgonát helyeztek üzembe, ezt azonban másfél évtized után teljesen fel kellett volna újítani, ezért a presbitérium úgy döntött, hogy inkább újat vásárolnak.
A több tízmillió forint értékû új orgona beszerzéséhez a pénzmagot az egyházközség egyik tagjának hagyatéka biztosította, így az adományozó kérésére a régi orgona szülõfalujába, Becsvölgye templomába került. Az orgonavásárlást a hívek adományain kívül a város, a Nemzeti Erõforrások Minisztériuma és az Õrségi Református Egyházmegye is támogatta.

MTI - Kanizsa2013-04-06 11:46:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül