Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350297    
Honlapkeszites

A nagykanizsai múzeum ez évi programkínálata

A Thúry György Múzeum 2013. évi színes programtervét ismertette Száraz Csilla múzeumigazgató. Az intézmény munkatársai idén is rendezvények széles palettájával, idõszaki kiállításokkal, tudományos ismeretterjesztõ elõadásokkal, családi programokkal és a múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a kicsiket és a nagyokat.


– Programjaink célja és egyben küldetésünk a Nagykanizsa és Dél-Zala történetének megismertetése, a raktárainkban levõ gazdag tárgyi anyag kiállításokon, rendhagyó múzeumi sétákon, interaktív foglalkozásokon történõ bemutatása, illetve a helytörténeti kutatások ösztönzése, segítése, a múzeumban felhatalmazott tudás közkinccsé tétele – hangsúlyozta a múzeumigazgató.
Az intézmény új, internetes, interaktív felület létrehozását tervezi, melyen folyamatosan változó és bõvülõ tartalmakat, színes információkat olvashatnak. A legnépszerûbb közösségi oldalon is megtalálhatóak. További újdonság, hogy a Polgármesteri Hivatal elõterében elhelyezett vitrinben kéthavonta változó kiállítást tekinthetnek meg az arra járók. Elõször a XVII. századi mellvértet állítják ki, mely az egykori városfal árkából származik.
Az elsõ idõszaki kiállítást április 18-án nyitják meg Békeidõk – Képeslapok a múzeum Szombath-gyûjteménybõl címmel, ezzel kapcsolódva a Mûemléki Világnaphoz. Május 16-tól a Doni emlékkiállítás látható, majd a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én a Tengerre magyar – Fiume magyar emlékei. Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület fényképgyûjteménye október közepétõl (Múzeumok Õszi Fesztiválja) tekinthetõ meg. Év végén, novemberben, szintén a Múzeumok Õszi Fesztiválja országos programhoz kapcsolódva járható majd végig a karácsonyi kamara kiállítás. Ezen események mindegyikéhez kapcsolódik múzeumpedagógiai foglalkozás. Az iskoláknak régészeti, történeti foglalkozásokat, vetélkedõket és rendhagyó történelemórát ajánlanak. Április 26-27-én a múzeum is kapcsolódik a város napjához, amikor egész nap ingyenes lesz a belépés. Május 27-én a Múzeum Világnapján dualizmus kori játszóházat terveznek a múzeum udvarán. Szeptember 14-én és 15-én, a Kulturális Örökség Napján szintén egész nap ingyenes lesz a belépés, majd hónap végén mesebeli foglalkozásokkal várják az érdeklõdõket.
A Barangolás a történelem korszakaiban elnevezésû pályázat a fenntartás idõszakában is tartalmas foglalkozásokkal számít a hét együttmûködõ intézmény több diákcsoportját az év folyamán. A kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátását célzó pályázat sikere esetén 18 millió forint nyerhetõ el, így hét nevelési, oktatási intézmény vehet részt a Mi múzeumunk címû múzeumpedagógiai programban. Még beadásra vár a Marokba szõtt mesék címû pályázat.
A múzeum munkatársai szerdától vasárnapig 10 órától 17 óráig várják az érdeklõdõket. A csoportokat azonban az elõzetes bejelentkezés esetén nyitva tartási idõn kívül is fogadják.
V.M.2013-04-05 11:57:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül