Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048879    
Honlapkeszites

Erdõ Péter: Jézus feltámadásának örömhíre már most boldoggá teszi életünket

Jézus feltámadása hitünk középpontja, ez az az örömhír, amely már most boldoggá teszi a mi életünket is - fogalmazott Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a katolikus fõpásztor azt mondta: a hívek Jézussal való megbonthatatlan közössége "erõsebb, mint a halál. Ha életünk Istenben van, akkor már most mûködnek bennünk a megkezdett örök élet energiái. Akkor tudunk szeretetben és türelemben, tisztességben és megfontoltan élni, mértékletesen és hûségben, tisztaságban és derûsen".
Erdõ Péter homíliájában úgy fogalmazott: "ennek az életnek a lángja gyullad ki a mai estén azoknak a lelkében, akik most a keresztségben és a bérmálásban részesülnek, akik ma veszik elõször magukhoz Krisztus testét és vérét"


A bíboros úgy folytatta: "Isten szeretete találékony. Örök terve a húsvét hajnalának diszkrét meglepetésében jelenik meg a tanítványok elõtt." Hozzátette: "Krisztus szeretete minket is találékonnyá tesz, reménytelen helyzetekben mutatja meg az utat a becsületre, a túlélésre, hosszú acsarkodások és történelmi félreértések után a szívbeli megbékélésre, egymás elleni ádáz vetélkedés helyett az építõ együttmûködésre."
Utalt arra is, hogy Krisztus lelke megadja a híveknek a találékonyságot akkor is, amikor a hitüket kell megvallaniuk, "akár a távol állók, akár a hatalmasok, akár a legegyszerûbb emberek, akár saját magunk elõtt". Felszólított arra: "kérjük Ferenc pápával a feltámadt Krisztust: szabadítson meg minket minden borúlátástól, reménytelenségtõl és csüggedéstõl! Töltse el szívünket elszántsággal, nagylelkûséggel és örömmel!"
Erdõ Péter felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az örömet vigyék haza a hívek családjukba, és adják át a beteg, idõs, magányos embereknek, illetve azoknak, "akik már nem bíznak semmiben, mert Krisztus mindannyiunkat újra és újra megbocsátó és felemelõ szeretetébe vár".
Szentbeszédében a bíboros megjegyezte: "a feltámadás egyre tisztuló hite és reménye Jézus Krisztusban bizonyossággá válik. Õ maga az élet. Hatalma van arra, hogy halottakat támasszon fel, és az embernek örök életet adjon". Kitért arra, hogy amikor maga Isten szól a választott néphez a próféták által, hosszú évszázadok alatt készíti fel a feltámadás és az örök élet hitére a világot.
Az ünnepi liturgia keretében Erdõ Péter számos felnõttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

 

MTI - Kanizsa2013-03-30 23:02:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül