Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408339    
Honlapkeszites

Az uniós támogatások elérését segítik horvát-magyar programok

Zala és Horvátország három, határhoz közeli megyéjének gazdasági fejlesztését, az uniós források elérését segíti az a 132 ezer eurós közös európai uniós program, amelyrõl a részt vevõ gazdaságfejlesztõ szervezetek Nagykanizsán tartottak szerdán sajtótájékoztatót.

Melita Bircic, a vezetõ partnerként szereplõ PORA, Drávamente és Prigorje Fejlesztési ügynökség igazgatója arról beszélt, hogy képzések révén szeretnék elérni, hogy a július 1-jén az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátország minél hatékonyabban tudja felhasználni az uniós forrásokat.
A 132 ezer eurós, 85 százalékos támogatású programot a Magyarország-Horvátország IPA határon Átnyúló Együttmûködési Program biztosítja, résztvevõje a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA), a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Horvát Gazdasági Kamara Varasd megyei kirendeltsége, a REDERA Muraközi Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint a Pouka Szakképzõ Központ.


A program célja, hogy az elõcsatlakozási és strukturális alapok elõkészítéséhez és pályázataihoz szükséges tudásszintet növeljék, vagyis a helyi önkormányzatok, egyesületek, vállalkozók és magasan képzett munkanélküliek számára pályázatíró és -elõkészítõ, valamint projektvezetõ tréningeket, képzéseket szervezzenek.
Cseresnyés Péter Nagykanizsa polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a határ menti térségnek nem Budapestrõl vagy Zágrábból kell a gazdaság felemelkedését segítõ támogatásokat várnia, hanem helyben kell megfognia a lehetõségeket. Utalt rá, hogy történelmileg is hosszú évszázadokra vezet vissza a határ két oldalán lévõ települések együttmûködése, de Nagykanizsának ma is kiváló kapcsolatai vannak Csáktornyával, Varasddal és Kaproncával.
Nagykanizsán az utóbbi idõkben tucatnyi horvát vállalkozás érdeklõdött a befektetési lehetõségek iránt, és két-három kezdeményezés már mûködõképes, ugyanakkor magyar részrõl is érdeklõdés mutatkozik a horvátországi lehetõségek iránt. A zalai város két komolyabb pályázati program révén is kötõdik Horvátországhoz, a Pannon Egyetemen a közelmúltban a csáktornyai regionális fejlesztési ügynökséggel együttmûködve a két ország projektmenedzsereinek angol nyelvi képzést biztosított, illetve Csáktornya, Kapronca, Nagykanizsa és Zalakaros közös kerékpárút-fejlesztése is hamarosan elindul mintegy kétmillió eurós forrásból - jelezte a polgármester.
Doucha Ferenc, a ZMVA kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egyik alapelvének, az áruk szabad áramlásának elõsegítését célozza a közös programjuk, ugyanis nagyon erõs versenyre kell készülnie a vállalkozásoknak a határ mindkét oldalán.
Nagy András, a ZMVA ügyvezetõje azt is kifejtette: a mostani EU Compass2 program résztvevõinek többsége már tavaly lezárt egy hasonló projektet, amelyben 200 ezer eurós támogatással a határ menti intenzív gazdasági kapcsolatok elõsegítése volt a célja, vagyis magyar példákkal ismertették meg a horvátokat az elõcsatlakozási alapok hatékony felhasználása érdekében. Fotó: Bakonyi Erzsébet

MTI - Kanizsa2013-03-27 12:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül