Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414952    
Honlapkeszites

Több tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a tavaszi ellenõrzési akcióban

A március elején kezdõdött tavaszi élelmiszerlánc-ellenõrzés során az ellenõrök mintegy 20 ezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg, amelyek 3 százalékát, 5,4 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelõs államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.


Hozzátette: március 4-14. között a szakemberek 2522 ellenõrzést végeztek, 108 alkalommal adtak figyelmeztetést a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenõrzések alapján 79 folyamatban lévõ eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható - tette hozzá az államtitkár.
Az államtitkár kitért arra: az ellenõrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok irányítása alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végzik.
Az elvégzett ellenõrzések során 384 élelmiszer-elõállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevõt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedõket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenõriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek.
Kardeván Endre utalt arra, hogy a különbözõ létesítmények ellenõrzése során a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenõrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minõségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomon követhetõségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták.
Az ellenõrök vizsgáltak takarmány-elõállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor. Az ellenõrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenõrzésekor - ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette - a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.
A szakemberek a mostani ellenõrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy fõtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.
Kardeván Endre az MTI kérdésére elmondta: a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenõrzés elõreláthatólag húsvétig, de nem kizárt, hogy az ünnepet követõen is tart.

MTI - Kanizsa


 2013-03-26 04:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül