Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044703    
Honlapkeszites

Gyümölcsoltás-bemutató a Göcseji Falumúzeumban

A gyümölcsfák oltásának korszerû technikáját mutatja be a Göcseji Természetvédelmi Alapítvány gyümölcsoltó Boldogasszony napján, vasárnap Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban.


 A gyümölcsfák oltásához mintegy 500 vad alanyt - almát, körtét, szilvát és cseresznyét - biztosít az alapítvány. Az érdeklõdõk ezekhez a fajtákhoz hozhatják magukkal azokat az oltógallyakat, amelyeket szaporítani szeretnének - mondta el Kaján Imre megyei múzeumigazgató a skanzen szezonnyitó rendezvényérõl tartott sajtótájékoztatón kedden.
A gyümölcstermesztésrõl, a természetközeli gazdálkodásról szakemberek tartanak majd elõadásokat, a gyümölcsfák gondozását, oltását pedig filmeken is bemutatják - emelte ki Darázsi Zsolt, a természetvédelmi alapítvány elnöke.
A tavaly beoltott csemetékbõl árverésre bocsátanak néhány, a Kárpát-medencében ritkaságnak számító példányt, a befolyt összegbõl pedig egy tündérkert létrehozását támogatják a megyében.
Magbörzét is rendeznek. A látogatók, kiskerttulajdonosok, hobbikertészek saját gyûjtésû vagy termesztésû, hagyományos zöldség-, gabona-, takarmánynövény- és virágmagokat csereberélhetnek egymással. A részvételhez akár pár szem mag is elegendõ, a szervezõk a mennyiség helyett inkább azt tartják fontosnak, hogy a látogatók olyan magokat vigyenek el a börzére, amelyeket szívesen ajánlanak másoknak is termesztésre.
Az egész napos program célja, hogy olyan gyümölcsfák nevelõdjenek, amelyek nem tájidegenek Zala megyében.
A szezonnyitó rendezvényen kirakodóvásárral és bõséges gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat a skanzenban.
A gyümölcsfák oltását akkor lehet elvégezni, amikor a rügyek még nem pattantak meg, és nem indult meg a fák nedvkeringése. A gyümölcsoltás idejét ezért a paraszti világban (ha nem volt nagyon szélsõséges az idõjárás) a jeles egyházi naphoz kötötték, mert ehhez a munkához ekkor volt a legkedvezõbb az idõjárás - emlékeztetett Darázsi Zsolt.

MTI - Kanizsa


 2013-03-20 06:31:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül