Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046150    
Honlapkeszites

Retró stílusú 3D-s magyar animációs sci-fi a mozikban

Képben és zenében az 1980-as évek hangulatát megelevenítõ magyar animációs sci-fi film került a hazai mozikba egy évvel a londoni világpremier után. Az öt év alatt elkészített 3D-s alkotás elsõ magyarországi közönségtalálkozóját Nagykanizsán tartották.


A Cycle címû film honlapja szerint (www.cycle-themovie.com) ez az alkotás elsõsorban azoknak való, akiket "jobban érdekelnek a kérdések, mint a válaszok". A történet középpontjában egy ûrhajós áll, aki egy számára idegen helyen, egy tetõn ébred és el kell menekülnie, míg a köd le nem ereszkedik. Az idõben folyton a kiindulási ponthoz visszatérõ utazó egy maszkos idegennel és egy gonosz öreggel folytatott beszélgetésekbõl igyekszik kihámozni, hogy hol is van az ugráspontot jelentõ barlang. A magyar változat Szabó Gyõzõ és Keresztes Tamás hangján szólal meg.
A film írója, rendezõje és producere Sóstai Zoltán, aki a kétezres évek elejétõl foglalkozik számítógépes 3D-s grafikával. Az MTI-nek elmondta: számítógépes játékok fejlesztésében, reklámfilmek animációinak gyártásában szerzett tapasztalatokat, majd 2008-ban saját animációs stúdiójával vágott neki a Cycle elkészítésének. A társaság azonban 2010-re feloszlott, az addig 80-90 százalékos készültségû mozit innentõl egy átdolgozott forgatókönyvvel már saját maga fejezte be.
Az alkotó jellemzése szerinti zsánerfilm hagyományos változatának világpremierje 2012 áprilisában volt a Sci-Fi London Film Festival keretében, majd utána a 34. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatkozott be. A 3D-s verzió magyarországi bemutatója február 18-án volt, az elsõ közönségtalálkozó helyszíne nem véletlenül lett Nagykanizsa. Sóstai Zoltán a közeli Szepetneken nõtt fel és a város Batthyány gimnáziumában érettségizett 1999-ben.
Filmjérõl maga is azt mondja: nem éppen közönségfilm, sokkal inkább egy olyan nézõi rétegnek szól, amelyik "hajlandó a puzzle-darabokat összerakni". Nem titkolja, hogy a sötét tónusú látványvilágra leginkább Stanley Kubrick és Andrej Tarkovszkij munkái hatottak, de Tarr Béla és David Lynch is a megidézett példaképek között szerepel. Az igazi motiváció pedig egy 2004-es amerikai film, a Primer, ami "irgalmatlanul bonyolult idõutazós film" - fogalmazott Sóstai Zoltán.
A Cycle zenéjét párja, a szintén zalai születésû Szabó Kinga szerezte, a "sötét virtuálanalóg szintetizátorok" futamai Jean-Michelle Jarre és a Tangerine Dream dallamvilágához közelítenek, szándékosan az 1970-es és 1980-as évek stílusában. A képi világban ugyancsak a korszak komputerizált sci-fi ideáljának jellegzetességei tûnnek fel ruhában, eszközökben. A helyszín és a háttér modelljei között található egy békásmegyeri tömbház teteje, a déli Balaton-part a túloldali fényekkel, de még Szepetnek egy utcája is.
Sóstai Zoltán elmondta, hogy filmje iránt külföldi érdeklõdés is mutatkozik, a fesztiválokon tartott vetítéseknek köszönhetõen hetente két-három megkeresés is érkezik újabb fesztiválokra vagy bemutatókra. Folytatáson vagy következõ filmen azonban még nem töri a fejét, miután minden energiáját és pénzét éveken át ebbe ölte bele, a fárasztó alkotómunka után egyelõre a film fogadtatását követi.

 

MTI - Kanizsa2013-03-10 15:35:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül