Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408840    
Honlapkeszites

Hiányos árukészlet miatt bírságolta a GVH a Tesco-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Tesco-Global Áruházak Zrt. (Tesco) akciós kampányának vizsgálata során megállapította, hogy a meghirdetett akciója során megtévesztõ tájékoztatásokat tett közzé a termékek elérésére és a kedvezmények mértékére vonatkozóan; ezért jogsértés elkövetéséért a vállalkozásra 20 millió forint bírságot szabott ki a GVH.


A versenyhatóság közleménye szerint a GVH eljárásában a Tesco 2011 augusztusában meghirdetett „Õszi kiárusítás” elnevezésû akciójával kapcsolatban megjelent tájékoztatásait vizsgálta. Ennek során 23 kerti gépet értékesített elõször 50, majd 70 százalékos kedvezménnyel. Az akciós újságokban és a polccímkéken azonban csak a kedvezményes árakat és a kedvezmény mértékét tüntették fel. Így a fogyasztóknak nem volt lehetõségük tájékozódni a termék eredeti áráról.
A vállalkozás továbbá úgy hirdette meg 2011. szeptember 23-tól és 2011. szeptember 30-tól érvényes hirdetési újságjában a kerti gépeket, - mint kiemelten nagy kedvezménnyel megvásárolható termékeket -, hogy csak erõsen korlátozott számban és áruházanként ebbõl adódóan jelentõsen eltérõ készlettel álltak a termékek a fogyasztók rendelkezésére. Az akcióba bevont áruházak közel negyedében egyáltalán nem volt a kerti gépekbõl.
A GVH megállapította, hogy a Tesco egyes termékek esetében valótlanul ígért 50, illetve 70 százalékos árkedvezményt, valamint a rendelkezésre álló készlet nem volt arányban a széleskörû népszerûsítéssel elért megnövekedett fogyasztói kereslettel.
A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A GVH a bírság összegének megállapításakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozás korábban már követett el jogsértést, valamint, hogy a jogsértõ kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el - áll a közleményben.

MTI - Kanizsa2013-02-27 16:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül