Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976466    
Honlapkeszites

Színháztörténeti összeállítás a Pannon Tükörben

Vezetõ helyet kapott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház három évtizedes története a Pannon Tükör idén megjelent elsõ számában. A folyóiratot hétfõn mutatták be Zalaegerszegen.


A Pannon Tükör a szépirodalomi mûvek, tanulmányok, kritikák közlése mellett a Testvér múzsák rovatban a régiós színházi, zenei, képzõmûvészeti és filmes eseményekrõl is beszámol - mondta el Szemes Péter esztéta.
A legújabb számban a szerzõk összeállítást készítettek az 1982-ben alapított Hevesi Sándor színház történetérõl, írásaikkal igyekezetek valamennyi korszakról ismertetõt adni, kuriózumokat bemutatni. A színházalapításról, a legendás Ruszt-korszakról Tucsni András dramaturg írt bevezetõt, a jegyzet tartalmazza Ruszt József társulat elõtt mondott beszédének szerkesztett változatát is. Az összeállításban két írás a Ruszt-életsorozat ötödik - a zalaegerszegi színházalapítást dokumentáló - kötetébõl ad ízelítõt. A színházalapító írásos hagyatékának feldolgozása Tucsni András, Forgách András és Nánay István szerkesztésében a közeljövõben jelenik meg.
A most bemutatott színháztörténeti összeállításban a Bereményi-korszakot Pápes Éva foglalta össze, Besenczi Árpád jelenlegi igazgatóval pedig Turbuly Lilla készített interjút. A folyóiratban két kritika is olvasható az idei évad elõadásairól; Szemes Béla színházkritikus a Bölcs Náthánról írt, míg Péntek Imre, a Pannon Tükör fõszerkesztõje a La Mancha lovagját elemezte.
Szemes Péter hozzáfûzte: a harminc évrõl szóló történetbõl nagyon sok írás kimaradt, a Halasi-korszakról (Halasi Imre tíz éven át volt a zalaegerszegi színház igazgatója) például egyetlen sor sem jelent meg, ezért a nyári számban újabb összeállítást készítenek a teátrumról.

MTI - Kanizsa2013-02-18 15:40:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül