Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408587    








Honlapkeszites

Thiesz János Kovászna polgármestere

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje fölényes gyõzelmet aratott a székelyföldi Kovászna város és Szentábrahám község idõközi polgármester-választásán.


Nagykanizsa testvérvárosában a közel tízezer lakosú Kovásznán az RMDSZ színeiben induló Thiesz János korábbi alpolgármester a szavazatok 63 százalékát szerezte meg. Magyar ellenjelöltjére, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben induló Málnási Levente korábbi polgármesterre a szavazók 2,6 százaléka voksolt. A független jelöltként indult Sorin Iordan Popica a szavazatok 34 százalékát kapta.
A kovásznai választáson a város polgárainak 60,62 százaléka adta le a szavazatát. A versenyt az tette izgalmassá, hogy a lakosság kétharmadát kitevõ magyar közösség szavazataira két magyar jelölt pályázott, a lakosság harmadrészét alkotó román közösség viszont egyetlen független jelöltet állított, akit valamennyi román párt támogatott.
Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke közleményében meggyõzõdését hangsúlyozta, hogy ha megvalósult volna az RMDSZ által kezdeményezett magyar összefogás Kovásznán, még több magyar választópolgár élt volna a szavazati jogával. A politikus szerint az EMNP "fél év alatt harmadszor szerepelt le kínosan".
A kovásznai polgármester-választást Lõrincz Zsigmond polgármester novemberi váratlan halála tette szükségessé.
A 87 százalékban magyarok által lakott Hargita megyei Szentábrahám községben az RMDSZ színeiben indult Simó Dezsõ Szabolcsot a szavazatok 64 százalékával választották polgármesterré. A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Szász József Albert a szavazatok 19 százalékát, az EMNP jelöltje, Simó Mózes Zoltán a szavazatok nyolc százalékát szerezte meg. Itt a választók 57 százaléka adta le szavazatát. A Székelykeresztúr szomszédságában fekvõ Szentábrahámban azt követõen kellett választást tartani, hogy a tavaly júniusban megválasztott Szõcs Béla polgármester lemondott tisztségérõl.

 

MTI - Kanizsa


 



2013-02-04 10:33:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül