Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781106    
Honlapkeszites

A magyar kultúra napja - Programok Zala megyében

Képzõmûvészeti kiállításokkal, könyvbemutatóval, szépirodalmi elõadásokkal ünnepelik Zala megyében a magyar kultúra napját.

Nagykanizsán Az akvarellista címmel Diósy Antal (1895-1977) festõmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Thúry György Múzeumban. A tárlaton több mint félszáz akvarell lesz látható, a mûvész díszítõfestõi munkásságát - freskókról készült reprodukciókat, mennyezetfestményeket - fotókon, illusztrációkon keresztül mutatják be.


A festõmûvész csaknem száz akvarellt adományozott a nagykanizsai múzeumnak. A képzõmûvészeti gyûjteményben õrzött mûtárgyakból harminc esztendõ után most elsõ alkalommal láthat a közönség válogatást - közölte Kunics Zsuzsanna történész, muzeológus az MTI-vel.
A Thúry György Múzeum és a Kanizsai Múzeumért Alapítvány szervezésében 100 éves a múzeumügy Nagykanizsán címmel január 24-én kamara-kiállítás is nyílik. A tárlaton az elmúlt száz esztendõ "idõcsíkjait", a múzeum fontosabb eseményeirõl készült fotókat mutatják be. A történész szerint jelenleg is sok vita van a múzeumalapítás története körül. Az elsõ múzeumi pecsétet 1919-ben nyomták ki, de 1913-ban már megbízták Halis István városi tanácsost a régiségek, könyvek gyûjtésével. A "múzeum õre" a régi városházán, hivatali szobájában gyûjtötte a tárgyi emlékeket - jegyezte meg Kunics Zsuzsanna. Ugyancsak kultúra napi rendezvényre kerül sor a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban pénteken, ahol lelke van a fának címmel kiállítás nyílik majd. Cseresnyés Péter polgármester köszöntõje után az ünnepi mûsor keretében fellép a Honvéd Együttes Táncházának Hegedõs Együttese, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar. Január 22-én pedig a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház és a Krúdy Gyula Irodalmi Kör várja emlékestre az érdeklõdõket.
Zalaegerszegen a Keresztury Dezsõ Városi Mûvelõdési Központban Színvarázslat címmel pénteken nyílik meg Vollein Ferenc kiállítása. Az Eötvös iskola hetedik osztályos diákja a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program gyõztese, a város képzõmûvészeti ösztöndíjasa. Az alkotásait bemutató tárlatot - amely február 17-ig tekinthetõ meg a Gönczi Galériában - Péntek Imre József Attila- és Pro Urbe díjas költõ nyitja meg. Az ünnepi rendezvényen a városi zeneiskola növendékei közremûködnek - mondta el Majer Piroska sajtófelelõs.
A program Köpeczi Bócz Edit A titkosszolgálatok hálójában - Mindszenty József a lélekmentõ bíboros, hercegprímás címû könyvének bemutatójával folytatódik. A kötet áttekintést ad a bíboros életérõl, számûzetésérõl, a szerzõ számos eredeti dokumentum felhasználásával tárja az olvasók elé a titkosszolgálatok Mindszenty Józseffel kapcsolatos tevékenységét.
Január 21-én Játékszíntér címmel a drámapedagógiáról, színjátszásról szóló projekt nyitó rendezvényét tartják. Január 24-én Sárból, Napsugárból címmel Madách Imre és Örkény István mûvei alapján készült elõadást mutat be a Zrínyi Miklós Gimnázium szépirodalmi mûhelye.
Hévízen a 190 éve született Madách Imre (1823-1864) tiszteltére nyílik emlékkiállítás vasárnap a városi könyvtárban. A látogatók három mûvész szemüvegén át ismerhetik meg Az Ember tragédiája címû mûvet; Zichy Mihály (1827-1906) festõ, grafikus 1887-ben készült illusztrációiból láthatnak válogatást. Ugyanezeket a színeket mutatják be Buday György (1907-1990) grafikus 1935-ös litográfiái, valamint Kass János (1927-2010) 1957-ben készült értelmezése alapján - közölte Hermann Katalin a hévízi muzeális gyûjtemény mûvészeti vezetõje.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

MTI-Kanizsa


 2013-01-16 13:10:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül