Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399235    
Honlapkeszites

Emléktáblát Rombergnek!

Társadalmi mozgalmat hirdet Sigmund Romberg, avagy Rosenberg Zsigmond, a nagykanizsai származású világhírû zeneszerzõ emléke méltó ápolása érdekében a Szabad Demokraták Szövetsége helyi szervezete. Az adományokból a magyar-amerikai zeneszerzõre emlékeztetõ emléktáblát helyeznének el az egykor édesapja, Rosenberg Ádám által alapított zeneiskola falán.

Kovács Kálmán, az SZDSZ megyei szervezetének elnöke mai, (szeptember tizenötödikei) sajtótájékoztatóján kijelentette, nem túlzás azt állítani, hogy Nagykanizsa a dzsessz fõvárosa, hiszen innen indult több kiváló zenész, a kanizsai dzsesszfesztiválok messze viszik a város hírét, napjainkban pedig ugyancsak több dzsesszklub kínál mindig csemegéznivalót a mûfaj kedvelõinek. A megyei elnök, környezetvédelmi államtitkár a párt liberális hetének keretében megtartott Csótó-parti dumaparti közbeni sajtótájékoztatóján arra is rámutatott, hogy az SZDSZ megújult vidékpolitikájának stratégiai eleme az egykori, hagyományos vidéki kulturális centrumok újjáélesztése. Véleménye szerint a dzsesszkultúra ilyen centruma Nagykanizsa is, s a város ezen arculatát érdemes, szükséges erõsíteni.


Ennek egyik eleme lehet a Nagykanizsáról elszármazott világhírû zeneszerzõ, Sigmund Romberg, avagy Rosenberg Zsigmond emlékének méltó ápolása, kultuszának erõsítése. Sigmund Romberg csaknem kétezer dalát és hetvennyolc musicaljét játsszák szerte a világban. Mindenhol méltóképpen elismeri az utókor a Broadway nagy zeneszerzõjének munkásságát, ám valahogy idehaza, s sajnálatos módon itt, Nagykanizsán is feledésbe merült.

– Úgy gondoljuk, hogy lendületet adunk a kilencvenes években elkezdett kutatásoknak, s méltó emléket állítunk a zeneszerzõnek – mondta Halász Gyula, ügyvivõ. – Azt hiszem, egy olyan zeneszerzõre, aki több mint kétezer dal szerzõje és a Broadway ünnepeltje volt, méltán lehet büszke városunk is. Azt szeretnénk elérni, hogy a kanizsai zenei élet részévé váljon Romberg, zenészeink, operett-énekeseink játsszák, énekeljék a dalait, amelyek közül talán a legismertebb a Maytime. Szeretnénk adománygyûjtést indítani, hogy a szülõvárosában legalább egy emléktábla emlékeztessen arra, hogy itt született a neves musical-szerzõ, amit remélem, egy év múlva fel is avathatunk.

Halász Gyula hozzátette, azért döntöttek a társadalmi mozgalom elindítása mellett, mert bár erre több kísérlet is történt, a mai napig nem látják, hogy a megvalósulás érdekében tettek volna bármit is azok, akik annak idején a táblaállítást kezdeményezték.

Horváth Attila2007-09-18 14:03:15


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül