Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772494    
Honlapkeszites

Miklósfai Répafõzõ fesztivál – tizenharmadszor

A január 19-én megrendezésre kerülõ 13. Miklósfai Répafõzõ fesztiválról tartott sajtótájékoztatót Dömötörfy Sándor, a Miklósfa Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület, valamint Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke. A két egyesület 2001-ben indította útjára a miklósfai kerékrépa gasztronómiai hagyományának õrzését. A híres Miklósfai Répafõzõ verseny napjainkra már országos hírûvé vált.

A fesztivál nemcsak az evés-ivásról szól – jegyezte meg elöljáróban Dömötörfy Sándor, hanem a hagyomány teremtésérõl, ami szándékuk szerint egy nemzeti értékké, hungaricummá nõheti ki magát.


A répa a II. világháborút megelõzõ idõszakban a szegények fõ táplálékai közé tartozott, azonban a káposzta kiszorította a piacról. A répásoknak nevezett Miklósfán ennek ellenére töretlenül megmaradt a répafõzés és a répás ételek fogyasztása. A táplálkozás szempontjából – ellentétben a káposztával – egészségesebb, és könnyebben emészthetõ. A fesztivál lebonyolítása a korábbi évekéhez hasonlóan történik, a versenyre bárki benevezhet. A nevezési lap a www.miklosfa.eu honlapról letölthetõ, további információkat pedig a mindenkihaza@miklosfa.eu e-mail címen lehet kérni.
A fesztivál, amelynek sztárvendége Laky Zsuzsanna lesz, délelõtt 9 órakor Répatornával, az öregfiúk kispályás labdarúgó mérkõzésével indul. A 37 évnél idõsebb játékosok jelentkezését 18-án péntek estig várják az egyesület címére. Az ételek zsûrizése szombaton délben kezdõdik. A színes kulturális programokkal kísért rendezvényt Cseresnyés Péter polgármester nyitja meg 17 órakor. A 17.30-kor kezdõdõ kóstolón minden résztvevõt megvendégelnek egy-egy tál füstölt, csülkös-babos répával. A répavacsora után bállal folytatódik a fesztivál. Kategóriánként 3-3 csapatot díjaznak, ezen kívül közönség díjat és szakmai különdíjat is kiosztanak a versenyzõk között.
Prikryl József kiegészítésként hozzátette: a versenyzõk két kategóriában; hagyományos – füstölt csülkös-babos, paradicsomos kerekrépa –, és egyéb kategóriában indulhatnak a versenyen. Az országban itt Miklósfán fõzik legjobban a kissé kesernyés, sajátságos ízvilágú répát, és erõsítette meg a Dömötörfy Sándor által elmondottakat, mely szerint van létjogosultsága a hungaricumként történõ elismertetésének.
B. E.2013-01-07 13:45:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül