Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415436    
Honlapkeszites

Kiemelt jármûipari központtá vált Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térsége

Kiemelt jármûipari központtá nyilvánította a kormány a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központot, ahol egymilliárd euró tõkebefektetést és 25 ezer új munkahely létrejöttét várják - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap, a kormányhatározat bejelentésérõl szóló zalaegerszegi sajtótájékoztatón.


A tárcavezetõ - aki egyben Szombathely országgyûlési képviselõje is - a három érintett város önkormányzati vezetõivel közös sajtótájékoztatón kifejtette: a Kecskemét után második kiemelt magyarországi jármûipari központ erõs gépipari és elektronikai centrummá válhat. Remények szerint a kormány december 20-án meghozott döntése hozzájárul ahhoz, hogy öt-tíz éven belül egymilliárd euró értékû tõkebefektetés érkezzen és mintegy 25 ezer új munkahely jöjjön létre a vasi-zalai térségben.
Hozzátette, hogy "magas hozzáadott éréket elõállító, tartósan a térségben maradó és jól fizetõ munkahelyekre" van szükség, amelyekre van már példa, de társulnia kell ehhez a magas színvonalú szakképzésnek és felsõoktatásnak is. Az MTI kérdésére beszélt arról, hogy jelenleg a mechatronikai iparban és a jármûgyártásban mintegy 20 ezer embert foglalkoztat a három város térsége.
Emlékeztetett arra is, hogy Kecskemét esetében a Mercedes és a kapcsolódó beszállítói kör tette indokolttá a kiemelt térséggé nyilvánítást. Ez számtalan járulékos fejlõdési lehetõséget hozott például a bérlakásépítés, a helyi közlekedés vagy a fõiskolai fejlesztések területén.
Hende Csaba kitért arra: a 2014 és 2020 közötti uniós tervezési idõszakban a kiemelt jármûipari központ fejlõdését infrastrukturális fejlesztések elõtérbe helyezésével, az uniós források felhasználásával is segítik. A térségben meglévõ fõutak, a 76-os és a 86-os felújítása már zajlik, de elõtérbe kerülnek az autópálya-építési tervek, valamint a vasúti közlekedés javítása is.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, hogy Zala és Vas megyében "olyan emberek laknak, akik szeretnek, tudnak és akarnak is dolgozni", ehhez megvan a szükséges munkakultúra, tudásbázis is. Hangsúlyozta a térség városainak, vállalkozásainak az összefogását, és ugyancsak alapkérdésként említette a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.
Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a két megye mintegy 500 ezer lakosa és potenciálisan 300 ezer munkavállalója az Európai Unión belül is fontos tényezõként szerepelhet. Ez a térség nem Gyõrrel szemben szeretné meghatározni magát, sokkal inkább azonos szintre kíván helyezõdni, "az iparágak közötti versenyben együttesen fellépni".
Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere szintén arról beszélt, hogy a három város együttmûködése európai szinten is példaértékû lehet. S bár Szentgotthárd a legkisebb, az Opel révén mégis fontos szerepet tölt be, az együttmûködésben pedig egyenrangú félként tud fellépni mindhárom város.

MTI - Kanizsa

 2013-01-06 19:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül