Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046603    
Honlapkeszites

A Balázs Elemér Group Nagykanizsán

Világszínvonalú, igényes jazz muzsikát varázsolt pénteken este a Plakátmúzeum színpadára a 2000-ben alakult, azóta számos nemzetközi sikert elért Balázs Elemér Group.

Vitathatatlan, hogy fennállása óta a zenekar kiemelkedõen egyéni hangzásvilágot alakított ki, mely zenének meghatározó elemei a dallamközpontúság, és a különleges ritmika, melyet a férfi és nõi énekhang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Emellett zenéjük változatos, ami abból fakad, hogy korábbi lemezeiken szívesen kalandoznak el a világzene, és az etno stílus világában.


E lemezeken a legkülönbözõbb zenei kultúrákból merítettek inspirációt. Eddig megjelent négy lemezük mindegyikén teljesen különbözõ, teljesen egyedi hangulatot, zenei világot szólaltatnak meg. Elõzõ albumukon, melynek zenei anyagával a világ számos országában turnéztak, népi kultúránk mûfajához a magyar népdalokhoz nyúltak, egyesítették azt jellegzetes stílusukkal. A péntek esti nagykanizsai lemezbemutatón, a barokk és a reneszánsz zenei világába kalandoztak el. Ezzel a programmal a Zeneakadémián debütáltak, majd a Mûvészetek Palotájában arattak nagy sikert. Az albumon a XIV. század elsõ reneszánsz mesterétõl Machau-tól, a késõi, érett barokkig, vagyis Bach-ig terjed a repertoár. Az átdolgozások során a mûvek karaktere nem változott. Az eredeti, korhû harmóniák kitûnõ alapot biztosítottak mind a vokális, mind a hangszeres improvizációkhoz. A világhírû dobos Balázs Elemér karmesterként irányította csapatát. A kitûnõ ének hangzásról Hajdu Klára és Winand Gábor kettõs gondoskodott. A zenekar „motorja”, egyben az átdolgozások szerzõje az együttes billentyûse Balázs József volt. A ritmus szekcióban Soós Márton bõgõzött, valamint Angliából nemrég hazatért Czibere József ütõs hangszereken játszott. A gitárszólamokat ezennel Lamm Dávidtól hallhattuk. A zsúfolásig megtelt teremben a közönség feledhetetlen élményben részesült, vastapssal kért és kapott ráadást.
Czene Csaba2008-06-09 09:24:04


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül