Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410924    
Honlapkeszites

Tavaly közel 38 milliárd forint értékben indultak mellékútfelújítások

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akciótervének keretein belül a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mint kedvezményezett 2012-ben csaknem 360 kilométernyi erõsen leromlott állapotú útszakasz korszerûsítését indíthatta el, mintegy 38 milliárd forint értékben. Ennek keretében került sor Zalában a Kerkafalvát Nagyrákossal és a Karmacsot Jánosházával összekötõ utak felújítására.


Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 220 útszakasz felújítására kapott felhatalmazást, melyek a rendelkezésre álló források függvényében valósulhatnak meg. Az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség van, nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlõdés és a térségi felzárkóztatás szempontjából is. Az útfelújítások megvalósítására összesen mintegy 110 milliárd forint áll a közútkezelõ rendelkezésére.

 

A program keretében 59 útszakasz esetében még 2012-ben megtörténtek a munkaterület átadások, ez mintegy 357 kilométernyi mellékutat jelent, ebbõl 53 szakasz esetében már be is fejezõdtek a felújítási munkálatok. A 2012-ben elkezdõdött projektek teljes támogatási összege eléri a 38 milliárd forintot. Tavasszal, a tervek szerint még ennél is nagyobb volumenben indulnak el egyszerre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektjei.

 

Az egyes útszakaszoknál a teljes körû felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerõsítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezetõ árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is. Több projektnél újszerû technológiákat is alkalmaztak, alkalmaznak a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezõk, mint például a mart aszfalt újrafelhasználását vagy kísérleti jelleggel gumibitumen használatát a kopórétegek terítésekor.

 

A projektek megvalósulását követõen nõ a forgalombiztonság, javul a szolgáltatási színvonal és az utazási idõben is mérhetõ rövidülés keletkezik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindent megtesz azért, hogy Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében felújított útszakaszok hosszú távon is kiváló állapotban maradhassanak. A sikeres projektzárásokat követõ 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind a társaság, mind a Regionális Fejlesztési Ügynökségek által – írta közleményében a társaság szóvivõje Pécsi Norbert Sándor.
 

Kanizsa
 2013-01-03 09:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül