Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55397057    
Honlapkeszites

Gyõzött a menyhal

Szilveszter éjjel lezárult az "Év hala – 2013" címért folyó verseny, amelyet 2012 õszén hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A választást a menyhal nyerte meg, amely a leadott szavazatok több mint felét kapta – olvasható az Országos Sajtószolgálat hírei közt.


6723 szavazat alapján dõlt el, hogy melyik faj viselheti 2013-ban az Év hala címet. Induláskor még a kurta baing állt az élen, néhány nappal késõbb azonban már a horgászok kedvence, a menyhal vezette a mezõnyt, s nem tudott vele lépést tartani a természetvédõk által támogatott leánykoncér sem.
A 2013-as év hala tehát a menyhal lett (53%), messze megelõzve a második helyezett leánykoncért (35%) és a harmadik kurta baingot (12%). A választás kitûnõ lehetõséget kínál õshonos halaink ismertségének növelésére, természeti értékeink bemutatására – mutatott rá az akció valódi céljára Harka Ákos, a társaság elnöke.
A gyõztesnek nem jár aranyérem, jutalma csupán annyi, hogy nagyobb figyelmet kap a tudományos kutatásban és ismeretterjesztésben. Az utóbbi években gyakoribbá vált vizeinkben a menyhal, amely komoly célpontja lehetne a téli horgászatnak, hiszen fõként ilyenkor fogható. Ízletes, szálkamentes húsa igazi különlegesség. Társaságunk támogatja a horgászok azon kezdeményezését, hogy a faj legkisebb kifogható méretét a jelenlegi 20-ról 25 centiméterre emeljék. Így minden példány eséllyel vehetne részt az állomány további
gyarapításában.
 

OS - Kanizsa2013-01-01 11:23:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül