Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388202    
Honlapkeszites

Latorcai Csaba: 2012 az átalakulás éve volt a civil szektorban

A civil szervezetek vonatkozásában 2012 minden szempontból az átalakulás éve volt - mondta Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár az MTI-nek adott évértékelõ interjújában. Jövõre sem csökken a civilek állami támogatása, és a határon túli magyar szervezetekkel való együttmûködés komoly lehetõségeket hordoz magában - hangsúlyozta.


 A jogi környezet radikálisan átalakult, a civil törvény hatályba lépett, felállt a Nemzeti Együttmûködési Alap (NEA) rendszere, és az elsõ támogatásokat már ki is utalták - összegzett a helyettes államtitkár.
A civil szervezetek támogatási szerkezete jelentõs egyszerûsítésen esett át. Ezt a civil törvény hatályba lépése tette lehetõvé, amely a korábbi, a civileket érintõ különbözõ jogszabályokat váltotta fel - mondta.
Hozzátette, megteremtették annak feltételeit, hogy a bíróságok képesek legyenek befogadni és feldolgozni a csaknem 40 ezer civil szervezet beszámolóit. A bíróságok - szoros együttmûködésben az Emberi Erõforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelõs Államtitkárságával - jól vették ezt az akadályt - fogalmazott Latorcai Csaba.
Január elsejétõl fel kellett állítani egy új támogatási mechanizmust, a NEA-t. Meg kellett alkotni a részletszabályokat, megválasztani a döntéshozókat, ehhez a kormányhivatalok bevonásával komoly informatikai fejlesztésre volt szükség. A legtöbb visszajelzés azzal kapcsolatban érkezett, hogy szeptemberre születtek meg a NEA elsõ döntései, hiszen a civilek szerettek volna hamarabb szerzõdéshez és pénzforráshoz jutni. A helyettes államtitkár szerint jövõre ez már nem jelenthet akadályt, hiszen az idén már novemberben kiírták a jövõ évi mûködési támogatási pályázatokat, így elõreláthatólag március végére döntés születhet, április-májusban pedig a támogatások eljutnak a szervezetekhez.
Kitért arra, az átalakítás célja volt az is, hogy kiszûrjék a fantom civil szervezeteket, úgy, hogy ez ne jelentsen többletterhet a mûködõ szervezetek számára. Ezt a kettõs célt jól teljesítették, hiszen nyár végéig 1500 szervezettel szemben indult el a megszüntetési eljárás. A bíróságok folyamatosan dolgozzák fel a beszámolókat, így a helyettes államtitkár reményei szerint két év alatt sikerül a fantomszervezeteket végleg felszámolni.
Elmondta: egyszerûsödött a pályázatok összeállítása, a csatolandó mellékletek köre és jelentõs egyszerûsítésen ment keresztül az alkalmazandó elektronikus felület is. Latorcai Csaba hozzátette, hogy 2013-ban további egyszerûsítések várhatók.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: jövõre sem csökken a civilek állami támogatása. Ebben az évben 45 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre az állami büdzsében támogatási lehetõségként, és ez az összeg lesz megpályázható jövõre is.
Latorcai Csaba kitért a határon túli magyar szervezetekkel való együttmûködésre, amely álláspontja szerint közösségszervezési, illetve gazdasági szempontból is komoly lehetõségeket hordoz magában. Ezt az együttmûködést közvetlenül a NEA nemzeti összetartozás kollégiuma támogatja.
Jövõre szétválasztják a mûködési célú támogatásokat és az adományok normatív kiegészítését. Január közepén hirdetik meg a pályázatot azok számára, akik adományt gyûjtöttek és állami kiegészítést igényelnek a NEA-tól. Kiegészítõ támogatásként 10 ezer és 250 ezer forint közötti összeget lehet kérni, ez a tervek szerint március elején-közepén már ott lesz a szervezeteknél. A kormány célja, hogy a civil szervezeteket adománygyûjtésre ösztönözzék. Kiegészítõ támogatásra - a civiltörvény alapján - a NEA forrásainak 5 százalékát kell biztosítani, ez jelenleg 170 millió forint.
A jövõ évi program- és projekttámogatási pályázatokat január végén, február elején szeretnék meghirdetni, hogy június elejéig döntés születhessen. A szervezetek ugyanis programjaik nagy részét nyáron valósítják meg - tette hozzá Latorcai Csaba.
A helyettes államtitkár a jövõ évi tervek közül kiemelte az ellenõrzési rendszer tervezett átalakítását. Fontos, hogy ne csak a pénzügyi elszámolást, hanem a tartalmat is vizsgálják, különös tekintettel egyes programok társadalmi hasznosulására. A cél, hogy a támogatás mértéke társadalmilag meghatványozódjon, ezért egy monitoringrendszer felállítását is tervezik - mondta.
Latorcai Csaba kiemelte az önkéntesség és a helyi szintû közszolgáltatások vállalásának jelentõségét a civil szervezetek tevékenységében. Ezeket a folyamatokat erõsíteni kívánják a jövõben - tette hozzá.
Beszámolt a jövõ év elején induló új civil információs rendszerrõl is. Jelenleg egy elektronikus fejlesztési folyamat zajlik. Január elején indul egy olyan honlap, amelyen folyamatosan nyílnak meg az újabb felületek, és ott a civilekre vonatkozó minden információ elérhetõ lesz. A fejlesztés részeként - ami a tervek szerint március végére fejezõdik be - ezt egy interaktív kommunikációs felületté szeretnék átalakítani, amely egyfajta belsõ fórumként is mûködne.
Az államtitkárság az új polgári törvénykönyv jövõ februárra tervezett parlamenti elfogadása után társadalmi konzultációba kezd a civil törvény tapasztalatairól. Ez elektronikus egyeztetés lesz, minden civil szervezet észrevételeit várják majd. A tervek szerint májusban végigjárják a megyéket, hogy találkozzanak a civil szervezetek képviselõivel.

 

MTI - Kanizsa2012-12-25 08:24:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül