Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411084    
Honlapkeszites

Hangulatjavító téli fûszerek

A hosszú estéket bearanyozzák a téli fûszerek, amelyek nem hiányozhatnak a konyhából. Ezek a gyömbér, a kardamom, a vanília és a fahéj. Már az illatuk is felüdítõ. Õsidõktõl fogva használják ezeket ételekbe, illatosításra, étvágygerjesztõként vagy hangulatjavítóként.


A britek hagyományos karácsonyi süteménye a gyömbéres kalács, mert jó hatású az emésztésre, a vérkeringésre, ezért a magas vérnyomásosok kerüljék el. A frissen lereszelt gyömbér, kurkuma és méz keveréke csillapítja a köhögést. A kardamom magját az arabok a kávéjukba is keverik, mert gyorsítja az emésztést. Néhány apró mag elrágásával eltüntethetõ a rossz szájíz. Oldja a hörgõk és a melléküregek lerakódásait.

A vanília a legjobb aromájú fûszer forralt borba, süteményekbe, pudingokba, egyéb édes kínálnivalókba. A karácsonyi hangulat el sem képzelhetõ nélküle. Kiváló hangulatteremtõ aromalámpákba, csökkenti a téli depressziót. A legnagyobb ünnepi haszna azonban, hogy a túlzott étvágyat is legyõzhetjük vele. A fahéj viszont serkenti az étvágyat és az emésztést, alkalmas a bél- és gyomorgörcsök oldására.
 

 

TTG - Kanizsa2012-12-24 10:27:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül