Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311536    
Honlapkeszites

Haltermelõk: széles a karácsonyi választék

A karácsonyi ünnepek elõtt a haltermelõk széles választékkal várják a vásárlókat, és ilyenkor az éves átlagárnál alacsonyabb áron lehet halat venni - közölte Németh István, a Magyar Haltermelõk és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke pénteken az MTI-vel.


Az éves haltermelés 70 százaléka ponty, így legnagyobb mennyiségben tükör-, illetve pikkelyes ponty található a piacon, de lehet kapni folyami és intenzív telepeken tenyésztett afrikai harcsát, busát, kárászt, csukát és süllõt is - ismertette a választékot Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is.
A szakember elmondta, hogy a karácsonyi idõszakban rendszerint az éves átlagárnál alacsonyabb áron kínálják a halat a kereskedõk. A kereskedelmi láncok áruházaiban kilogrammonként 450-600 forint közötti áron lehet hozzájutni a pontyhoz, a csarnokokban pedig 850-1000 forint között mozog a ponty ára. A harcsát 2 ezer forintért, az afrikai harcsát 1600 forintért lehet megvenni, a süllõ kilogrammonként 3500 forintba kerül.
Németh István szerint januártól ismét visszaáll a magasabb árszint, kilogrammonként közel ezer forintot kell majd fizetni a pontyért, a ragadozó halak - a harcsa, a csuka, a süllõ - pedig 2-3 ezer forintba kerülnek kilogrammonként.
Beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben mintegy másfél kilogrammal nõtt az egy fõre jutó hazai halfogyasztás, ami azért kedvezõ, mert a nagy fehérjetartalmú, egészséges zsírsav összetételû élelmiszernek élettartam növelõ hatása van. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy míg Magyarországon évente átlagosan 4,5 kilogramm halat és halterméket fogyasztunk, az Európai Unió tagországaiban az egy fõre jutó átlag halfogyasztás 24 kilogramm évente.
Németh István arról is tájékoztatott, hogy a Tógazda Kft. 600-700 millió forintos árbevétel mellett az idén 10 millió forint nyereségre számít.
Az elnök-vezérigazgató elmondta: a magas takarmányárak mellett nehezítette a halgazdálkodást, hogy az aszály miatt kevés víz állt rendelkezésre, a hal kereskedelmi árát viszont nem tudták emelni. Ugyanakkor jó minõségû halat tudtak elõállítani, így kedvezõ pozícióba kerültek Ausztriában, ahol kifejezetten kedvelik a zsírtalan, soványabb pontyokat és el tudták adni a süllõt, a csukát és harcsát is, amelynek az ára többszöröse a pontyénak.
A Tógazda közel 2 ezer hektáron gazdálkodik, ebbõl 100 hektár az Alföldön, a többi pedig a dunántúli megyékben található. A nyári hónapokban a dél-dunántúli részen sújtott leginkább az aszály. A somogyi homokhátakon levõ halastavak egy része kiszáradt, a halállományt ki kellett menteni és más tavakban elhelyezni, ahol bõségesebb volt a vízellátás.
A cégnek mintegy 80 halastava és több mint negyven telelõ-tava van. A halállományt a hidegebb idõszakban a kisebb tavacskákban teleltetik át, így ha befagynak a vizek, a jég alatt is tudnak halászni.

 

MTI - Kanizsa2012-12-22 06:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül