Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414800    
Honlapkeszites

Fidesz: Ne utcai demonstrációk csatazajának témája legyen

Bene Csaba önkormányzati képviselõ, frakcióveztõ, valamint Balogh László önkormányzati képviselõ, OKISB elnök tartott sajtótájékoztatót a heyi Fidesz részérõl "Oktatás - kik nem hallják meg a kormány szavát?" címmel.

 Bene Csaba az alábbiakkal kezdte:

"Sajnos, kénytelenek vagyunk megszólalni a karácsony elõtti csatazajban. Az adventi idõt ugyanis egyesek arra használják, hogy hazugságaikkal politikai tõkét kovácsoljanak. Ki kell mondanunk: a felsõoktatásról szóló, tüntetésekkel színesített vita már régen nem a hallgatókról szól, sokkal inkább azokról, akik a háttérben állva fûtik õket és szítják a hangulatot.
Olyan ellen tiltakoznak, akik utcára vonulnak, vagy politikusként sajtótájékoztatót tartanak – ami nincs.


Egy napvilágra került munkaanyag indította el a lavinát, egy olyan dokumentum, amely nem döntés volt, csupán egy lehetséges változat a felsõoktatás átszervezésére. Errõl már a hétvégén kiderült, hogy a kormány más utat követ – ezt világossá tette a miniszterelnök, a miniszter és több vezetõ politikus is.
Vagyis, nem lesz tandíj, és mindenki, aki teljesíti az adott intézmény, kar és szak felvételi követelményeit, bekerülhet, tanulhat és nem kell fizetnie. Ehhez annyit kell vállalnia, hogy diplomát szerez és az adófizetõk pénzén megszerzett tudást itthon hasznosítja. Ez méltányos és igazságos rendszer, amely mindenkinek egyenlõ esélyt kínál.
A hallgatók követelései tehát teljesültek, nem kell hitellel, adóssággal kezdeniük az életüket, hogy tanulhassanak. Sõt, mostanra az is kiderült, hogy a keretszámok eltörlésével valószínûleg többen kerülhetnek teljes ösztöndíjjal a rendszerbe, mint például az elmúlt évben."

Balogh László így folytatta a sajtótájékoztató témáját:

"A tiltakozás, a tüntetés természetesen demokratikus alapjog, de lássunk a dolgok mögé. A fiatalok többsége megértette, hogy amennyiben teljesítik a szintet, továbbtanulásunak nincs semmilyen akadálya, és nem pénzkérdés a tudás megszerzése. De vannak olyanok, akik a felsõoktatás átalakításáról szóló szakmai vitából politikai ügyet akarnak csinálni.
Ráadásul pont azok, az MSZP politikusai a leghangosabbak, akik országlásuk idején be akarták vezetni a tandíjat, és most is azt mondják, hogy szükség van a tandíjra. Igen, szögezzük le még egyszer: be akarták vezetni, és most is a tandíj bevezetése mellett vannak. Vajon hitelesek-e így Fodor Csaba szavai? Elhihetjük-e, hogy politikai érdek nélkül, õszinte aggodalommal képviseli a fiatalokat?

Vajon hihetünk-e annak, aki elõbb zsíros kenyér partit szervez egy városi rendezvény ellen, majd törvénytelen utcafoglalásra biztat, most pedig egy virtuális szervezet nevében visz utcára negyven embert? Elhihetjük-e róla, hogy nem hátsó szándék, nem politikai érdek vezérli?
A felsõoktatás ügye sokkal többet ér annál, mint hogy utcai demonstrációk csatazajában beszéljünk róla. A rendszer megérett az átalakításra, és most már az irányok is világosan látszanak: aki jól teljesít, tandíj nélkül tanulhat. A diákok eredeti célja tehát teljesült.
Ami viszont ezen túl van, az semmi más, mint egy jól körülhatárolható politikai csoport korán indított kampánya."2012-12-19 17:03:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül