Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976351    
Honlapkeszites

GfK: az éves pezsgõmennyiség fele decemberben fogy el

Pezsgõbõl az éves mennyiség csaknem fele, virslibõl a hatoda decemberben fogy el - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet az MTI-vel.


A GfK által huszadik éve készített Háztartáspanel adatai szerint egy átlagos hónapban csupán a családok 3-5 százaléka, decemberben viszont több mint 30 százaléka vesz pezsgõt. Év közben elsõsorban a magasabb jövedelmû, illetve az idõsebb háztartások a vevõk, szilveszter elõtt viszont a nagycsaládok és a kistelepülésen élõk kosarába is kerül az italból.
A piackutató szerint az év közben alig vásárolt alkoholmentes pezsgõk piaca is megélénkül az év végén. Az ünnepi vásárlók egyharmada "gyerekpezsgõt" is vitt haza, ahol pedig 14 év alatti gyermek is él a családban, ott az alkoholmentes változat elterjedtsége 60 százalék felett volt a tavalyi fõszezonban.
Változatlanul az édes pezsgõ a legnépszerûbb, tavaly decemberben az értékesített mennyiség háromnegyede ebbe a kategóriába tartozott. Egy évvel korábban még csaknem 80 százalék volt ez az arány, azóta a száraz és félszáraz pezsgõk néhány százalékpontnyi piacrészt el tudtak hódítani.
A pezsgõértékesítésben a hipermarketek járnak az élen. Tavaly az összes mennyiség csaknem felét a hipermarketekben adták el, és az év utolsó hónapjában is hasonló volt az arány.
Virslibõl az éves mennyiség hatoda fogy el az év végén. Az adatok szerint az év utolsó hónapjában minden második háztartás vesz ebbõl a húskészítménybõl. A vásárolt mennyiség is megugrik: míg az év többi részében az alkalmanként beszerzett mennyiség valamivel 60 dekagramm alatti, decemberben egy-egy vásárlás során átlagosan csaknem 80 dekagramm kerül a kosarakba.
A virsli értékesítésében szintén a hipermarketek szerepe a legnagyobb, itt fogyott el tavaly decemberben a teljes eladott mennyiség 35 százaléka.
A szilveszteri virslihez fogyasztott mustár iránti kereslet is csaknem kétszerese az átlagos havi forgalomnak decemberben - közölte a GfK.

 

MTI - Kanizsa2012-12-22 05:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül