Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127248    
Honlapkeszites

Orvostörténeti állandó kiállítás nyílt Hévízen

Az európai hírû hévízi gyógyászat egyik megalapozójának, a súlyfürdõ feltalálójának, Moll Károlynak a nevét viseli az az állandó orvostörténeti kiállítás, amely hétfõn nyílt meg Hévízen.


Az idén hatvan éves Hévízgyógyfürdõ és Szent András Reumakórház területén nem elõzmények nélkül nyílt meg a gyógyászati tárlat, 2000-tõl a múlt évig ugyanis a helyi Festetics György Mûvelõdési Központ Muzeális Gyûjteményében egy emlékszoba mutatta be a város neves gyógyítóit és az itt kialakult módszereket. A kiállítás erre alapozva, de kibõvülve, digitális tartalmakkal kiegészítve új helyen, a fürdõkórház B épületében, a Rákóczi-házban látható mostantól.
Az állandó tárlat látogatói megismerkedhetnek a tófürdõhöz kapcsolódó gyógyászati tevékenység 1700-as évek végére tehetõ kezdeteivel, a ma is használatos kezeléseket kidolgozó, meghonosító orvosok pályafutásával, de az itt páciensként megfordult mûvészekrõl is információkat kaphatnak.
Egy "rendelõben" az elmúlt évszázadok orvosi mûszereit, laboratóriumi eszközeit, a névadó Moll Károlyhoz kötõdõ tárgyi emlékeket láthatnak, de Hévíz irodalmi, mûvészeti életérõl is képet kaphatnak az érdeklõdõk. Megtudhatják azt is, hogy Kosztolányi Dezsõ, Szabó Lõrinc vagy Sárdy János és Honthy Hanna mellett milyen neves személyiségek kúráltatták magukat a fürdõhelyen.
A megnyitón - amelyen a Moll család tagjai is megjelentek - Papp Gábor polgármester felidézte, hogy Moll Károly olyan emblematikus személy a város történetében, aki nagyon sok embernek adta vissza a fájdalommentes élet lehetõségét, elsõsorban az 1953-ban általa feltalált víz alatti súlyfürdõnek mint terápiás eljárásnak köszönhetõen. Kvarda Attila, a gyógyfürdõkórház igazgatója arról beszélt, hogy a kiállítás névadója igazi, "klasszikus" orvos volt, mert belgyógyász, reumatológus és balneológus is volt egy személyben.

 

MTI - Kanizsa2012-12-18 05:47:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül