Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319609    
Honlapkeszites

Stratégiai együttmûködési megállapodást kötött a kormány és a GE

 Stratégiai együttmûködési megállapodást kötött hétfõn Budapesten a magyar kormány és a General Electric (GE) Hungary Kft.

Az aláírási ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést, hogy a magyarországi kis- és középvállalatok bekerüljenek a globális innovációs hálóba. "A kormány stratégiai szövetségi körében az elsõ helyen mindenképpen a GE található, hiszen több mint két évtizede partnerünk."
A kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, valamint a Hankook Tire Kft.-vel kötött stratégiai megállapodást. Nagyon fontos, hogy a GE következõ növekedési projektjeihez minél több magyar beszállítót nyerjen meg. "Mi az Eximbankon keresztül mindenfajta pénzügyi forrást biztosítunk ehhez. Mi ott vagyunk mögötte" - hangsúlyozta a miniszter. Rámutatott: a GE kifejezetten növekedésközpontú cégcsoport, amely - jóllehet több mint 100 országban van jelen világszerte - ott fejleszt, ahol van növekedési potenciál. Mint mondta, a kormány számára megtiszteltetés, hogy "a globális gazdaság egyik legnagyobb cége nemcsak megõrizte magyarországi pozícióját, hanem új terveket, projekteket indít".


Az innováció szempontjából fontos intézkedések között említette, hogy a kormány meg kívánja duplázni a felsõfokú mûszaki, természettudományos és informatikai képzésben részt vevõ hallgatók számát. A mostani 21 ezerrõl jövõre 30 ezerre emelkedne a részvevõk száma, de 2-3 éven belül a létszám elérné a 40 ezret. Matolcsy György kiemelte azt a kormányzati döntést is, amely jövõ év elejétõl a kutatás-fejlesztésben dolgozók esetében eltörli a 28,5 százalékos munkáltatói közterhet. Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletágának európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatója beszédében úgy fogalmazott: a GE meggyõzõdése, hogy a közös sikerek kulcsa az innováció. Az új stratégiai megállapodás lehetõséget teremt arra, hogy az átalakuló világgazdaságban Magyarország és a GE új alapokra helyezze kapcsolatát. A vállalatvezetõ hangsúlyozta: Magyarország kivételes helyzetben van a cég szempontjából, hiszen az ipari és a pénzügyi üzletág is jelen van az országban. A régióban dolgozó munkatársak közel fele Magyarországon vállal munkát - tette hozzá. Hutter Iván közölte: a GE Magyarországon dolgozó mintegy 400 kutatómérnöke globális csapatban, szoros együttmûködésben dolgozik a hazai és nemzetközi felsõoktatási intézményekkel és vállalatokkal. A GE 1989 vége óta van jelen Magyarországon, amikor többségi tulajdonrészt szerzett a Tungsram izzógyártóban. A társaság azóta valamennyi üzletágában hajtott végre magyarországi beruházást. Banki üzletágával együtt jelenleg több mint 12 500 munkatársat foglalkoztat Magyarországon, így a legnagyobb amerikai munkáltató és befektetõ az országban. A társaság ipari tevékenységét összefogó GE Hungary Kft. és leányvállalatai öt városban hat gyárat, valamint három regionális üzleti központot és két kutatás-fejlesztést végzõ részleget üzemeltetnek. Emellett a társaság keretében, Budapesten mûködik a GE Fényforrás üzletág európai, közel-keleti és afrikai térségi üzleti és globális K+F központja, amely Magyarország öt városában további hat üzemet mûködtet. A GE Hungary Veresegyházán gázturbinákat szerel össze és repülõgép-turbinákat javít, illetve alakít át erõmûvé. Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Kisvárdán, Nagykanizsán és Budapesten világítótesteket és ezekhez alkatrészeket állít elõ. A társaság Ózdon kismegszakítókat, Budaörsön egészségügyi berendezésekhez részegységeket, Oroszlányban pedig víztisztítási membránokat gyárt. A GE Hungary 2011. évi árbevétele 1 ezer 180 milliárd forint volt, amelynek 98 százaléka exportból származott. Tavaly a GE Hungary Kft. volt Magyarország harmadik legnagyobb árbevételû cége, harmadik legnagyobb exportõre és kilencedik legnagyobb foglalkoztatója. A GE-t a feltaláló Thomas Edison alapította 1878-ban. A vállalat azóta piaci tõkeértékét és árbevételét tekintve is a világ egyik legnagyobb vállalatává nõtte ki magát. A GE 2011 végén világszerte több mint 300 ezer munkatársat foglalkoztatott.
 

MTI - Kanizsa2012-12-10 16:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül