Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55355580    
Honlapkeszites

Riport és útirajz együtt Lendvai Béla könyve Horvátországról

A riport és az útirajz mûfaját ötvözi Lendvai Béla, az MTI tudósítója a Horvátországról szóló Adriakék, tengerzöld címû, most megjelent kötetében.


Lendvai Béla a kötet szerdai budapesti bemutatóján elmondta: könyvével úgy akarta bemutatni Horvátországot, ahogy mások még nem tették, vagyis személyesen, például a vele és barátaival megesett helyzetek révén. A kötet mûfaját riportkönyvként, útirajzként, "élménykönyvként" határozta meg. Kitért arra, hogy a mintegy 150 oldalas mûbõl az olvasók megismerhetik az ország történelmét, gazdag múltját, természeti kincseit, növény- és állatvilágát, a szállás- és közlekedési lehetõségeket, valamint a horvát gasztronómiát is - mindezt szubjektív megközelítésben. "Igyekeztem sok olyan élményt belesûríteni, amely másoknak is hasznos lehet" - fogalmazott a szerzõ. A kötethez, amely az Atlantic Press Kiadónál látott napvilágot, egy weboldal is csatlakozik, a www.adriakek.hu, amelyen naprakész információkat találhatnak a Horvátországba készülõk például az autópályadíjakról, menetrendekrõl. Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetõje elmondta, hogy több mint száz magyar nyelvû útikönyv született már Horvátországról, szerinte azonban mégis kevés "jó könyv" kapható a könyvesboltokban. Hozzáfûzte: Lendvai Béla 2009-ben megkapta az Arany Toll-díjat, amellyel a Horvátországról író külföldi tudósítókat ismerik el. A kötetet gondozó kiadó vezetõje szerint a Horvátországról, szeretettel alcím jól kifejezi a könyv lényegét. Bokor Pál méltatta a kötet intimitását, multifunkcionalitását, szerinte Lendvai Béla arra is választ ad, miként fogadják a magyar turistát Horvátországban. "A könyv specifikusan magyarok számára készült, magyar szemmel" - fogalmazott a kiadóvezetõ, hozzátéve, hogy a kötetet Lendvai Béla saját fotói gazdagítják. A könyvbemutatón megjelent Pálffy István országgyûlési képviselõ, aki korábban szintén Arany Toll-díjat kapott Horvátországról szóló könyvéért. Mint fogalmazott, Lendvai Béla mûvében egy "kihalófélben lévõ" mûfajt, az útirajzot próbálja megmenteni.
Pálffy István szerint a hagyományos útikönyvek általában választ adnak a hírekre jellemzõ öt kérdésbõl négyre (hol, mikor, ki, mit), azonban a miértre általában nem térnek ki. Lendvai Béla mûve ennek is megfelel, sõt, olvasóját újabb és újabb kérdésekre inspirálja - mondta a képviselõ, megjegyezve, hogy Horvátország nemsokára az Európai Unió tagja lesz, ezért minden Horvátországról szóló alkotás "különös jelentõséggel" bír.

 

MTI - Kanizsa

A Kanizsa Hetilap írása itt érhetõ el.2012-12-05 18:32:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül