Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395958    
Honlapkeszites

Az ápolás szent és tiszta hivatás

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja. A Tisztiorvosi Szolgálat szervezésében negyedik alkalommal köszöntötték az alapellátási szakdolgozókat városunkban. A Magyar Plakát Házban helyet kapott rendezvényen Dr. Buzás Judit kistérségi tisztifõorvos egy Florence Nightingale idézettel kezdte ünnepi köszöntõjét: Az ápolás szent és tiszta hivatás, hiszen a szenvedõnek enyhülést, a haldoklónak könnyebbséget, a gyógyulónak életet ad, de szent és tiszta hivatásra csak az emberszeretet teheti.


Az egészségügyi alapellátásnak az orvosokon kívül kulcsfontosságú szereplõi az ápolók, akik az egészségügyi dolgozók legnagyobb csoportját képviselik. Az egészséggel kapcsolatos információk átadásában lényeges szerepet játszanak. A WHO szerint az alapellátás alapvetõ tevékenységei közül igen sok az ápolás körébe is besorolható.
Az ápolási szakma kihívásairól Dr. Buzás Judit kiemelte: A szakma általános problémája közismert: nagy fizikai és lelki terhelés. A tekintélyelvû, hierarchikus egészségügyben, ami az alsóbb posztokon dolgozók számára erõsen kiszolgáltatott helyzetet eredményez, igen alacsony bérért, kevés mellékkereseti lehetõséggel dolgoznak.
Az egyik legjelentõsebb átalakulás a szakmán belül a szakma önállósodási törekvése.
Az ápolási munka önállósodása alapvetõ szemléletváltozást eredményez. Az új szemlélet az ápolást problémamegoldó folyamatnak tekinti, amelyben figyelembe lehet venni a fiziológiai mellett a beteg lelki állapotát is.
Az ápolónõ nem az orvos alárendeltje, önálló kompetenciával rendelkezik, amely kiegészíti az orvos kompetenciáját, nem csak kiszolgálja azt.
A nõvéri munka önállósodásával, problémamegoldó folyamattá válásával együtt jár, hogy mind gyakrabban kell felelõs döntéseket hozniuk, amelyek a beteg állapotán túl a kórház, elsõsorban az adott osztály állapotára is hatással vannak. (Ennek elfogadását éppen ezen a ponton természetszerûleg nehezíti az egészségügy hierarchikus rendszere). Továbbá az egészségügyi törvény, amely a betegjogok biztosításával új feladatokat állított az egészségügy dolgozói elé.
Új feladatokat hozott a minõségbiztosítás terjedése az egészségügyben is. A szakmai képzési rendszer egészének átalakulása szintén komoly képzési feladatokat jelent nemcsak a belépõk számára, de a már aktív dolgozók számára is. Az új képzési igények következményeként jelentõs mértékben lecsökkent a szakmát választók száma. Az újonnan megjelent feladatok mellett – melyek ugyan növelik a munka mennyiségét –, nem javult a szakma erkölcsi és anyagi megbecsültsége.

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából emléklapot kapott az alapellátásban eltöltött, az ÁNTSZ népegészségügyi tevékenységét segítõ munkája elismeréséül Szeglet Lászlóné, Dr. Sándor Tamásné, Horváth Dénesné, Hõbe Istvánné és Patonayné Vörös Katalin ápoló.

B.E.2008-05-29 11:29:24


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül