Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408009    
Honlapkeszites

„Szállt a nóta”

A népdalok és a magyar nóták sokszínû repertoárja töltötte be a Honvéd Kaszinó épületét a „Tiszán innen, Dunán túl” elnevezésû kórustalálkozón. A rendezvényen helybéli-és környéki dalos csoportok, énekkarok léptek fel.

Városunk kulturális élete aktív és pezsgõ: ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy számos nagymúltú, mûvészeti kör tevékenykedik aktívan- térségi, országos ismertségüknek is köszönhetõen – öregbítve Nagykanizsa hírnevét. Közülük a legjelentõsebbek azok a muzikális körök, melyek elsõsorban – hagyományõrzõ – és ápoló missziójukból kifolyólag – a népdalok éneklése mellett tették le voksukat.


Az örömzenélés már baráti társasággá kovácsolt több, városunkban mûködõ kórust, akik együtt, közösen is szívesen adóznak legkedveltebb szabadidõs elfoglaltságuknak: az éneklésnek. Ezért idõrõl idõre – akár egymásnál is- elõszeretettel vendégszerepelnek a dalárdák, melyrõl személyesen is meggyõzõdhettek az érdeklõdõk a csütörtökön a Honvéd Kaszinó által szervezett énekes találkozón. E gondolatok jegyében köszöntötte a rendezvényre érkezõket Halmos Ildikó, az intézmény igazgatója. A közös éneklés örömeirõl, a dallam szív-és lélekmelengetõ hatásairól Bagarus Ágnes szólt megnyitó beszédében. A Mûvelõdési és Sport Osztály vezetõje beszédben személyes érintettségérõl – a zenéhez kötõdõen – említést tett. Elmondta: mivel õ maga is egy kórus tagja, így igazán tudja, hogy a mai felgyorsult világban milyen rögös út vezet egy dal megszületéséhez, kollektíven. Ám mikor az életre kel, hidat képez az emberek között, akár barátságot, összetartást verbuválva egy énekkarban. Majd Kodály Zoltán bölcsességére mutatott rá Bagarus Ágnes: „Mélyebb zenei mûveltség mindig csak ott fejlõdött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhetõ, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedõ zenekultúra termõ talaja.” Az osztályvezetõ gondolatköréhez csatlakozott Balogh István, a Civil Kerekasztal tiszteletbeli elnöke és Kónya István nyugállományú határõrezredes is. A beszédeket követõen kezdõdött el az estébe nyúló kórustalálkozó, ahol (a teljesség igénye nélkül) képviseltette magát a szervezõ Honvéd Kaszinó Énekkara, az Árvácska Dalkör, a Tüttõ János Nótaklub és a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban mûködõ énekes csoport mindegyike is. Magyar nóták, népdalok egyaránt felcsendültek a megjelentek elõadásában, egyénileg és kórusban egyaránt.

Sz.Zs.

További képek a galériában.2012-11-30 09:25:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül