Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400698    
Honlapkeszites

LMP lakossági fórum: a politikáról, az elképzelésekrõl és a szavazókról

A közélet becsületének és a politizálás értékének helyreállításra törekszik az LMP – többek között hangzott el a párt Nagykanizsán tartott pénteki lakossági fórumán, mely egyidõben zajlott a politikai szervezet csillebérci, egész napon át tartó ülésével, ahol nem tudott a képviselõcsoport új frakcióvezetõt választani a leköszönt Jávor Benedek helyére. Azonban, legalábbis a Lehet Más a Politika megjelent zalai és baranyai vezetõi szerint pártjukat – a viták ellenére - mégis egységes törekvés, cél köti össze: Orbán Viktor leváltása.


Ehhez viszont nem kötnek szövetséget (nem mûködnek együtt és nem is csatlakoznak) – a megjelent sajtóhírekkel ellentétben – a Bajnai Gordon vezette „Együtt 2014 Mozgalommal”, valamint más politikai pártokkal sem. Ugyanis, mint a párt Baranya megyei szervezetének vezetõje, Dr. Keresztes László Lóránt kiemelten leszögezte a nagykanizsai fórumon, nem kívánják eddigi elveiket feladni, a politikai középlét megteremtésére irányuló elveikkel, feladatkörükkel szemben nem fognak meghasonulni. Természetesen ehhez a társadalom támogatottsága is szükséges: több mint két millió olyan szavazó, akik csalódtak a jobb és baloldalban egyaránt. Nem titkolt szándéka az LMP-nek a politikai vérfrissítés sem, melyhez akár ismert, közéleti emberek szerepvállalása is szóba kerülhet – csatlakozott képviselõtársa gondolataihoz dr. Paksy Zoltán. A párt Zala megyei szóvivõje szerint a két év múlva esedékes választásokig még sok új arc megjelenhet a politikában, de ehhez persze a folyamatos munka, a kommunikációs csatornák megerõsítése elengedhetetlen. Ezért szerveznek lakossági fórumokat az ország több pontján, illetve, hogy a vidéken élõ embereket megszólítsák, kikérjék a véleményüket: ezzel saját – egyébként még kiaknázatlan útjukat- is egyengethetik – bár erre az elmúlt idõszakban is lett volna lehetõsége az LMP-nek. Az új választási törvény miatt viszont sok mindent újra kellett gondolniuk – mondták a megjelent képviselõk – hiszen a regisztrációhoz kötött szavazási rendszer új feladat elé állítja a demokratikus ellenzéket. Mivel még mindig sok a bizonytalan szavazó, az új rendszer pedig sokakat ki is szûr, a Lehet Más a Politika azért dolgozik, hogy állítsák vissza a régi választási formát, a jogállamiság keretein belül. Ezért elveik között szerepel az ökopolitika megteremtése is: egy új politikai kultúra megteremtése – egy új generáció számára – amely minden korosztályt, akár liberális, jobb-vagy baloldali eszmékkel – ám nem kialakult elvekkel – rendelkezõket szólít meg. Fenntarthatóságra, igazságosságra törekednek gazdasági, társadalmi szinten – ez igaz a részvételi demokráciára is, amelyben minden állampolgár tevékeny alakítója lesz saját, illetve embertársaival közös nemzeti sorsának.
A pártban január óta (Schiffer András alapító, egykori frakcióvezetõ lemondását követõen) azonban folyamatosak a belharcok és a döntésképtelenség: ennek ékes bizonyítéka volt az országos LMP-kongresszus. Ahol az is körvonalazódott, hogy (ha titkon is, de) a párt egyik része erre, a másik arra húzna. A szervezetben ennek folytán jelenleg sincs konszenzus, ám ennek kialakításán – egyelõre- még dolgoznak.

Sz.Zs.

 2012-11-26 14:30:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül