Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353474    
Honlapkeszites

Egy örök probléma: a földek körüli szabályozások

Dr. Fodor Csaba, az MSZP Zala Megyei Területi Szövetségének elnöke és Gõgös Zoltán országgyûlési képviselõ tartott sajtótájékoztatót Nagykanizsán, melynek témája az aktuális földtörvény és vidékfejlesztés tárgya volt.


Gõgös elmondta, tulajdonképpen négy fajsúlyos módosító indítványt nyújtottak be az új földtörvénnyel kapcsolatban, melyek közül az egyik a földszerzési diszkriminálásra hívná fel véleményük szerint a figyelmet. Kezdeményezik továbbá az MSZP részérõl a nagybirtoki kritérium módosítását, ami azt takarja, hogy oldják fel az 1200 hektáros korlátot, ami állattenyésztés esetén korántsem elegendõ, s bérelhessenek is még földet például a szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozók.
A szocialisták véleménye szerint, ha a foglalkoztatást amúgy is elõtérbe kell állítani, akkor aki földet használ, igazoltan foglalkoztathasson embert 30 hektáronként egy személyben meghatározva. Mivel a növénytermesztés nem emberigényes, az állattartást kell fókuszba állítani, de például 15 hektáros intenzív kertészettel is lehet így úgymond operálni a foglalkoztatás terén. Így lehetséges lenne még 80 ezer embert bevonni a mezõgazdasági foglalkoztatásba a most meglévõ 120 ezer mellé.
Amit pedig a szocialisták fõképp elfogadhatatlannak tartanak, hogy a földtörvényt a kormányzó erõk kétharmadossá tették, ami szerintük konzerválná hosszú idõre az elfogadott tételeket.
 2012-11-24 07:34:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül