Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353423    
Honlapkeszites

Göndör: A szocialisták visszaadnák iskolavárosok tekintélyét

Göndör István (MSZP) országgyûlési képviselõ, egyben a letenyei szocialisták elnöke folytatva sorozatát ezúttal pártja közoktatási programjáról szólt sajtótájékoztatóján.


Ahogy elmondta, a gazdaságpolitikai tervük után a közoktatásival is elkészült a szakpolitikai programjuk, melyre azért van szükség, mert az oktatási rendszer totális szétverésével egy leépülõ társadalom szûkülõ piaccal marad vissza, ami magával hozza még inkább az elvándorlást. Úgy látják, az állam az emberek helyett akarja eldönteni azt, milyen iskolába járjon a gyermek, de még azt is, hogy milyen nyelvet tanuljon. Ráadásul a mostani oktatási rendszerrõl az oktatási szakterületen ténykedõk véleményét abszolút kihagyták.
A képviselõ hozzátette, a felsõoktatás terén lelhetõ fel a Fidesz egyik legnagyobb hazugsága, mely annak idején úgy szólt, hogy nem lesz tandíj, tehát ez a szólam is csak a hatalom megszerzése végett hangzott el.
Szomorú, hogy a szakképzésen belül háttérbe szorul például az informatika és a gazdasági ismeretek mélyebb oktatása, hiszen így gyakorlatilag e téren alapok nélkül maradnak a fiatalok.
Göndör hangsúlyozta, a szocialisták programjában az esélyegyenlõség szerepel az elsõ helyen és a gazdasági, valamint közoktatási programjuk egymást erõsíti, melyre épülhet az oktatás-gazdaság-foglalkoztatás hármasa. Tervezetükhöz szakmai szervezetek, szakpolitikusok szolgáltatták a muníciót, és ennek lefektetett tételei biztosíthatják a jól képzett, motivált, rugalmas munkaerõt.
A már említett esélyegyenlõség mindenkinek lehetõséget kell, hogy adjon a tanulásra, és a tehetség a szorgalom legyen a mérvadó. Emellett megteremtenék a kiszámítható finanszírozás alapjait, mely a központi költségvetés, az önkormányzatok, és a gazdasági élet szereplõinek szerepvállalására épülne.
Újra a helyiek kezébe kerülhetnének az intézmények, az iskolavárosok tekintélyét visszaadnák és kikötnék, hogy az állami iskolák nem kaphatnak kevesebb pénzt az egyháziaknál. Lényeges szempontjuk az érdekegyeztetés és a szakmunkásképzés korábbi modelljének visszaállítása.
Göndör zárásul elmondta, a felsõoktatás terén az elsõ évet tandíjmentessé tennék, és azt követõen dönthetnének a hallgatók esetében tan-, és ösztöndíjukról. A Diákhitel 1-et megtartanák, viszont az eladósítónak vélt Diákhitel 2-t megszüntetnék és a szociális ösztöndíjjal váltanák ki.

 2012-11-16 15:46:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül