Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319447    
Honlapkeszites

A férfi, aki a maga útját járta

„A magam útját jártam” – e címmel nyílik kiállítás a Thúry György Múzeumban Magyarország elsõ felelõs kormányának miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos életmûvéhez kapcsolódóan. A leginkább dokumentumokra épülõ, a Balassi Bálint Kulturális Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága támogatásával megvalósuló idõszaki kiállítást a múzeum munkatársai állítják össze, amelyet október ötödikétõl az év végéig látogathat az érdeklõdõ közönség.
– A kiállításon a reformkor, illetve az 1848-as forradalom és szabadságharc jelentõs államférfijának, az elsõ magyar felelõs kormány elnökének életútját, miniszterelnökként tett erõfeszítéseit szeretnénk bemutatni úgy, hogy közben kitérünk családja és személye Zalához, illetve Deák Ferenchez fûzõdõ kapcsolatára – mondta lapunknak Kunics Zsuzsanna (képünkön), a Thúry György Múzeum muzeológusa.


– A tárlat összeállítása során elsõsorban a zalai közgyûjteményekben, a Zala Megyei Levéltárban, a Helikon Kastélymúzeumban, a Göcseji, Balatoni és a Thúry György Múzeumban õrzött tárgyi és dokumentumanyagra, valamint a múzeumok képzõmûvészeti gyûjteményeiben fellelhetõ, Batthyány Lajost és kortársait, eszmetársait ábrázoló portrékra, litográfiákra, metszetekre, olajfestményekre támaszkodunk. Emellett szeretnénk számos, a Magyar Országos Levéltárban, a Nemzeti Múzeumban, valamint a Budapesti Történeti Múzeumban található dokumentumról készült másolatokat is a közönség elé tárni.

Kunics Zsuzsanna elmondta, kevesen tudják, de Batthyány Lajos családja révén szorosan kötõdik Nagykanizsához is. Érdekesség, hogy a volt miniszterelnök emlékkiállításának otthont adó Thúry György Múzeum napjainkban a valamikori Batthyány-kúria tiszttartó épületében mûködik. Sõt, hazánk elsõ miniszterelnökének egyik õse, a vele azonos nevet viselõ példaképe alapította meg az elsõ kanizsai gimnáziumot 1765-ben.

H.A.2007-09-14 10:33:48


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül