Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399172    
Honlapkeszites

Göndör az államadósságról

Feketén fehéren az államadósságról címmel tartotta sajtótájékoztatóját Göndör István (MSZP) országgyûlési képviselõ. A honatya szerint a parlamenti vitanap a kormánypártok figyelemelterelése volt csupán, ami amúgy kormánypárti indítvány után következett.


Göndör véleménye szerint már a másik oldalon is egyre többen érzékelik, hogy az úgymond gazdasági szabadságharcuk sikertelen, és például ami a tehetõsebbeknek adócsökkentés, az az átlag-adózónak magasabb összeget jelent.
A képviselõ szerint a nemzetközi bizalom egyre rosszabb a kormánnyal szemben és szerinte nem is tudnak kormányozni. Az államadósság témája ismét elõ lett rángatva megfogalmazása alapján, és ahogy elmondta, érdekes megvizsgálni, hogy annak összege 2002-ben 9574 milliárd forint volt, 2010-ben 21775 milliárd, 2012-ben pedig 22740-nél tart - már a magánnyugdíjakat is "elkártyázva". Szerinte ezért beszél a kormány csak relatív számokról, tehát százalékokról és nem konkrét adatokról.
Ahogy elhangzott, a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság 10 százalék többlet-terhet jelentett akkor adósságunkban, s az államháztartási hiány 5 százalékkal nõtt azt követõen.
Idõközben az Orbán-kormány ténykedése végett rendkívül magas biztonsági felár, vagyis kamat került felszámolásra, összehasonlítása alapján Bajnai ideje alatt az kettõ, míg Orbánnál már hét százalék ennek mértéke.
Göndör elmondta, az õ kormányzásuk idején bármennyire is megterhelõ volt az államkassza számára, helyesnek tartotta a közszférában és a nyugdíjak esetében az emelést, de a 700 km autópálya megépítése is inkább lehetõségeket teremtett számos település számára.
Az országgyûlési képviselõ hozzátette, a fiatalok eladósítása tovább folyik az úgynevezett "Diákhitel 2"-vel, és lehet ugyan, hogy nincs tandíj, de erre jön az említett diákhiteles formula, amit aztán majd törleszteni is kell. Tovább lépve, júliusban csak azért fogadták el a 2013-as költségvetést, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak és az Uniónak bizonyítsanak, azóta pedig csak a kozmetikázása folyik az akkor elfogadottaknak. Az önkormányzatok 600 milliárdos adósságának állami átvállalás-finanszírozása is az adófizetõk zsebébõl történik majd.
A szocialisták népszavazást kezdeményeznek, hogy kellenek-e az országnak luxusberuházások (pl.: felcsúti futballstadion) akkor, amikor az országban négy millió ember gyakorlatilag tengõdik - zárta mondandóját Göndör István.

 2012-11-10 09:13:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül