Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044854    
Honlapkeszites

Porcelánbabák a Kodályban

Csizmaziáné Kósa Adrienn, Németh Petra és a Hétszínvirág Óvoda Porcelánbaba gyûjteményének kiállítása látható május 23-ig a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban. Az óvoda kollekciójának – mely Sárdi Lászlóné nyugdíjas óvónõ adományával indult – csak töredéke fért el a kiállító teremben. A porcelánbabák a nézõket elröpítik a múltba, a 19-20. század polgári világába, ahol kicsit megpihenhetnek közöttük.

Az ünnepélyes megnyitót verssel, énekkel és tánccal a Hétszínvirág Óvoda és a Vasút a Gyermekekért Alapítvány Óvodája apróságai színesítették. A kiállítást Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója nyitotta meg. Nagy érdeklõdés kísérte a porcelánbabák történetét ismertetõ szavait.


– A Thúry György Múzeum történeti gyûjteményében található játékok között van néhány 19. századi porcelánbaba is – mondta elöljáróban. A kanizsai polgárcsaládok kislányainak minden bizonnyal ez lehetett a legszebb karácsonyi ajándéka, amelyhez külön babaház, sokszor még kis utazóláda is tartozott. A baba különféle anyagokból készült, többnyire ember alakú játékszer. Egyike a legõsibb és legelterjedtebb játékoknak. Eredetileg jelkép, Istent, élõ és holt, jó és gonosz szellemet jelképezõ alak volt. Általánosan elterjedt õsi szokás szerint a legtöbb népnél a gyermekekkel együtt eltemették játékszereiket is. Így maradtak fenn babák az ókori Egyiptomból, Mezopotámiából, az antik Görögországból és Rómából, a Kelet-ázsiai kultúrákból és az amerikai indián civilizációkból. A természeti népek mítoszaikat, rituális drámáikat játszották el babákkal. Az egyedi készítésû, az adott kultúra sajátosságait hordozó babák a történelem során fokozatosan iparcikké váltak és uniformizálódtak. Az elsõ babakészítõ manufaktúra Európában a 15. század elejétõl a 18. századig mûködött Nürnbergben. A másik, a babadivatot sokáig befolyásoló központ Párizs volt.
A porcelánt, a 18. század nagy találmányát az 1820-as évektõl használták babakészítésre. A fényezetlen porcelánfejû hölgybabák a 18. század derekán tûntek fel. Ekkor született meg az úgynevezett franciababa, melyek zöme már nem is kifejezetten csak Párizs vidékén készült. A porcelánbabák nagy korszaka a 19. század, a legtöbb babát ekkor is Franciaországban és a németországi Thüringiában készítik. A század második felétõl az amerikai exportot is beleszámítva már milliós számról beszélhetünk. A 20. század történetének viharos évszázadait, a világháborúkat azonban csak kevés baba vészelte át. Ezért is van sajnos viszonylag kevés belõlük. Ugyanakkor napjainkban, a mûanyagok világában már idegen a porcelán, mint játék.

B.Zs.

(További képek a galériában)2008-05-23 10:49:29


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül