Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350308    
Honlapkeszites

A fekete földrész

Május 29-én csütörtök délután fél ötkor kezdõdik az Afrika-nap programsorozata a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány és a Magyar Földrajzi Társaság Zala Megyei Osztálya közös szervezésében.

A rendezvény célja, hogy megismertesse a közönséget a fekete földrész népeinek változatos kultúrájával, valamint a 19-20. századi magyar-afrikai kapcsolatok fejlõdésével. A program bevezetéseként megnyílik Szilasi Ildikó antropológus Emberek Kongóban címû fotókiállítása, közremûködik az Orff Ütõegyüttes. Magyar utazók és felfedezõk Afrikában címmel Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tart elõadást, Szilasi Ildikó afrikanista pedig Torday Emil Afrika-utazó etnográfus utazásait méltatja, továbbá saját tudományos kutatóútjairól is beszél elõadásában. Torday egyébként 1900-ban lépett elõször Afrika földjére és elsõ afrikai útjáról értékes néprajzi gyûjteménnyel és mondák, továbbá szájhagyományok gazdag anyagával tért vissza 1904-ben Belgiumba.


Az Afrika-nap programjának egy másik fontos mérföldköveként G. Németh György, a Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság elnöke tart filmvetítéssel egybekötött elõadást Benyovszky Móric madagaszkári expedíciójáról és az ottani emlékhelyekrõl. Az elõadáshoz kapcsolódva kerül sor a Benyovszky-terem ünnepélyes névadására az Afrika-nap programjainak helyszíneként szolgáló Honvéd Kaszinóban. Az eseményen – amelyet a Benyovszky-család egyik tagja is megtisztel jelenlétével – köszöntõt mond Kirner Zoltán becsehelyi plébános, ghánai misszionáriusok közremûködésével. Az Afrika-nap kísérõ programjaként megtekinthetõ a budapesti Afrika-Magyar Egyesület információs standja, valamint helybéli utazási irodák standjai is.
G.G.2008-05-21 12:24:56


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül