Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416303    
Honlapkeszites

A kormány kimenti az önkormányzatokat az adósságcsapdából

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. Orbán Viktor ezt szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában címû budapesti rendezvényen mondta, ahol bejelentette az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalását.


A kormányfõ beszédében - az adósságcsapda okait részletezve - azt mondta, az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerûen hajtották végre az állam, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerûen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott ültek az elõzõ szocialista kormányban vagy "ott lebzseltek annak a kormánynak holdudvarában". "Kérlek benneteket, hogy ezt sose felejtsétek el" - fordult hallgatóságához, amelyben elsõsorban kormánypárti parlamenti képviselõk, polgármesterek és önkormányzati képviselõk foglaltak helyet.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az adósságcsapdából való kikerüléssel helyreállhat a ma még több mint 1200 milliárd forintnyi adóssággal rendelkezõ önkormányzatok függetlensége, szerinte azonban - több korábbi kormányzati intézkedéshez hasonlóan - az önkormányzatok kimentését is meg fogják támadni, de eljött az ideje annak, hogy a kabinet - az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után - megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.

Ezt követõen - nagy taps közepette - Orbán Viktor bejelentette, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Jelezte azonban: az igazságosság érdekében a megállapodásban érvényesíteni kell azt a szempontot is, hogy igenis vannak olyan feszesen gazdálkodó önkormányzatok, amelyeket nem érint az adósságcsapda. Ennek nyomatékosítására azért van szükség - magyarázta -, hogy ezek a helyhatóságok ne érezzék úgy, "megint azt a lovat ütik, amelyik egyébként húz".

 

A miniszterelnök mindemellett azonban hangsúlyozta: az adósságból való kimentés önmagában nem elegendõ, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és el kell kerülni, hogy újabb adósságok képzõdjenek. Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat - vélekedett, közölve, hogy ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerû és megvalósítható fejlesztését teszik lehetõvé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erõforrása.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt idõszakban sokan próbálták eltéríteni a magyar kormányt az adósság elleni küzdelemtõl, elég elolvasni azokat a "sunyi", "rókafajta" írásokat, amelyek arról szólnak a lapokban - idõnként politikusoktól is -, hogy nem is az adósság a legfontosabb dolog. Ez a gondolkodásmód elfogadhatatlan, a kabinetnek ki kell tartania az adósrabszolgaságból való kijutás mellett - jelentette ki.

"Nyilván ezek a döntések sem fognak tetszeni azoknak, akik egyébként abban voltak érdekeltek, hogy önöktõl továbbra is szedjék a sápot" - mondta Orbán Viktor a polgármestereknek, hozzátéve, hogy bár a mostani tanácskozásnak nem témája, mit kezd az állam az átvett adóssággal, de "akik elõre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük", és ezek nem mindegyike indokolatlan. Szavait azzal zárta, hogy komoly erõcsoportok, amelyek úgy gondolják, hogy elveszítették a sápszedés egy formáját, meg fogják támadni a most bejelentett kormányzati lépést.

Orbán Viktor közölte: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szõröstül-bõröstül" átvállalja az állam. A Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivõi Iroda tájékoztatása szerint az országos adósságállomány körülbelül nyolc százaléka oszlik meg mintegy 1700 ilyen település között. "Ennek konszolidációja a települések napi mûködési nehézségeit oldaná fel. Mindezek miatt az adósság teljes mértékû, közvetlen, célhoz kötött támogatással történõ átvállalása látszik megvalósíthatónak" - írták.

Az átvállalás 1673 önkormányzatot érint, amelyek mindösszesen 97,3 milliárd forint adósságállománnyal rendelkeznek. Ebbõl 23,2 milliárd forint mûködési, 74,1 milliárd forint fejlesztési célú adósság. A kötvények állománya 35,1 milliárd, a hiteleké pedig 62,2 milliárd forint - részletezték.

Orbán Viktor emellett azt is bejelentette a tanácskozáson, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi az állam, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy fõre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfõ, jelezve, hogy az ötezernél nagyobb lélekszámú települések adósságállományát átlagosan 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat.

Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy fõre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivõi Iroda tájékoztatása szerint ha egy ötezer lakosnál nagyobb település önkormányzatának egy fõre jutó - az említett módszer alapján képzett - mutatószáma a településkategória átlagának 100 százalékával egyezik meg vagy meghaladja azt, az adósságállományt 40 százalékos mértékben konszolidálja az állam. Ez 134 önkormányzat 244,7 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. Ebbe a kategóriába tartozik például a Fõvárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok, Budakalász vagy Sárvár.

Ha az említett mutatószám a településkategória átlagának 75 és 100 százaléka közé esik, az adósságállomány felét konszolidálják, ami 54 önkormányzat - köztük Pápa és Szigetvár - esetében összesen 145,1 milliárd forint adósságátvállalást jelent.

Ha a mutatószám a településkategória átlagának 50 és 75 százaléka között van, az adósság 60 százalékát veszi át a központi kormányzat, amely ezzel 57 önkormányzaton segít, összesen 79,4 milliárd forintnyi adósság átvállalásával. Idetartozik például Törökszentmiklós és Gyula.

Amennyiben a mutatószám a kategória átlagának felét sem éri el, az adósságállományt 70 százalékban konszolidálják. 38 önkormányzat - köztük Komló és Isaszeg - élhet majd ezzel a megoldással. Esetükben a segítség összesen 45,6 milliárd forint adósság átvállalását jelenti.

MTI, orbanviktor.hu, kormany.hu, Kanizsa

 2012-10-28 07:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül