Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350395    
Honlapkeszites

Minden, mi jó falat, szem-szájnak ingere (+galéria)

Elsõ alkalommal tartották meg szombaton a Pogácsa és Stangli Mulatságot a Kanizsa Centrumban. A nagy érdeklõdéssel kísért rendezvényen a sós, édes és különleges ízesítésû ínyencségek valóságos tárháza fogadta a bevásárlóközpontba látogatókat. Mindemellett énekes – zenés – táncos mûsorok is szórakoztatták a nagyérdemût, melyeknek jóvoltából igazi fesztiválhangulat uralkodott a kulináris program helyszínén.


Nincs olyan ember, aki ne ismerné, ne szeretné a pogácsát. Ízvariánsaira elmondható: ahány ház, annyi szokás. S hogy mióta van a magyar gasztronómiai világban a legegyszerûbben elkészíthetõ, fõétkezéshez és nassoláshoz is kiváló harapnivaló? Már a honfoglalás kora óta, igaz, akkor még kissé más jellegû összetevõkbõl, kövön sütve készítették. A pogácsa szó – mint elnevezés – pedig az 1300-as évek környékén terjedt el. A stangli – habár nevét tekintve nem – ám elegyei révén mégis rokonságot „ápol” a zömmel sajtos, sós ízesítéssel elterjedt pogácsával. A német, osztrák nádaratók csónakjainak evezõrúdjáról elkeresztelt stangli, azaz rudacska népszerûsége hasonlóan nagy, mint a kör alakú, szaggatott pogácsáé. Azonban sem tér-vagy idõbeli utazást nem kellett tenniük azoknak, akik fel akarták térképezni a két étel ízvilágát. Ehhez mindössze elég volt ellátogatni az I. (nagykanizsai) Pogácsa és Stangli Mulatságra. Meg is tették ezt sokan: a versenyre 27 helyi és környékbeli csapat, egyéni versenyzõ nevezett, a legfiatalabb korosztálytól az idõsebb generációig. A hagyományos, sajtos, sós ízek mellett igazi gasztronómiai különlegességekkel is találkozhattak az érdeklõdõk. Diós, kerekrépás, sajtos-sörös, vaníliás, káposztás, fügés, spenótos, snidlinges, fenyõmagos, lekváros, parizeres, mákos, olívás, szilvás, májkrémes, csokis-narancsos és paleolit elven készített pogácsák, stanglik adtak tanúbizonyságot arról, hogy az emberi kreativitásnak – ha ügyességgel párosul - semmi sem szabhat határt. Ezzel egyetértett a szakértõkbõl álló zsûri is: Varga Tünde, Virovecz Ágnes és Czeglédi László munkája során nemcsak az étel külcsínét, hanem belbecsét is értékelte. Ahogy azt is, milyen standról kínálták a nevezõk pogácsájukat, stanglijukat.
„Elmondható, hogy minden versenyzõ kitett magáért, így nehéz dolgunk van”- vallották az ítészek, akik azt is elárulták, számukra a favorit az az ízkavalkád, mely „nagyanyáinktól örökölt” recept alapján, házias összetevõkbõl készült.” Persze, ahogy az élet minden területén, így a gasztronómiában is folyamatosak az újdonságok, a kísérletezgetések. Ennek ékes példája, hogy az egyik, egyéniben indult versenyzõ, Németh Mónika 27 fajta pogácsával/stanglival érkezett a versenyre: a hagyományos ízektõl a modern, saját maga által kiötlött receptúra szerint elkészített finomságokig. „12 éves korom óta sütök-fõzök és rendszeres résztvevõje, versenyzõje vagyok a nagy, helyi gasztro-fesztiváloknak. Jómagam az egyedi ötletek híve vagyok: ezért hoztam el a megmérettetésre a sokak számára különlegesnek tûnõ, egyedi ízesítésû nassolnivalóimat – mondta a civilben nõi ruhakészítõként dolgozó induló.
Azoknak sem maradt száraz a szája, akik kóstolás közben egy kis innivalóra vágytak. Errõl a pálinka- és borkóstoló gondoskodott. Akik pedig mindemellett még saját egészségükre és másokéra is figyeltek, azok a Magyar Vöröskereszt véradó szektorában mindezt megtehették. Oldott hangulatban, hiszen a szomszédos színpadról a zene és a tánc ritmusa messze elhallatszott. A fellépõ mûvészeti csoportok - a néphagyomány és a modern stílus jegyében- a pódium közelébe csalogatták az érdeklõdõket. Egészen a rendezvény esti befejeztéig, amikor kihirdették- minden kategóriában – a legjobbakat, akik ajándékban, elismerésben részesültek. Az I. Pogácsa és Stangli Mulatság több ezer fõs látogatottsága a négynapos hosszú hétvégén egyedülálló. Annak ellenére, hogy az idõjárás kellemes mivolta ellenére sokan inkább egy olyan programra tették le voksukat, ami ugyan nem szabadtéri, ám mégis családias – összegezte a „gasztro-kalandot” Milassin Tamás fõszervezõ, a Kanizsa Centrum marketingvezetõje. Ezzel egyetértett Kámánné Szép Terézia, a társszervezõ VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház igazgatónõje is, aki hozzátette: a bevásárlóközpont, mint rendezvény-helyszín kiváló volt, hiszen jól megközelíthetõ és igazán impozáns, méltó környezet egy ilyen nagy volumenû eseményhez, ahogy a november 10-én megtartandó Tortafesztiválhoz is.
 

Sz.Zs.

EREDMÉNYEK:
Pogácsa édes kategória:
1. helyezett: Pogácsajok
2. helyezett: Nagyrécsei Anyukák
3. helyezett: Kanizsa Pékség

Pogácsa sós kategória:
1. helyezett: Házi PogiTündérek
2. helyezett: VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház Olajos Csapata
3. helyezett: Nova Kuria – Újudvar

Pogácsa reform kategória:
1. helyezett: Miklósfai Paleolit
2. helyezett: Cserháti Középiskola Szülõi Munkaközössége
3. helyezett: Kiskanizsai Általános Iskola

Stangli sós kategória:
1. helyezett: Napfény Klub
2. helyezett: Cserháti Középiskola Szülõi Munkaközössége
3. helyezett: VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház Mamik Csapata

Legszebb tálalás:
1. helyezett: Helen Doron Nyelviskola
2. helyezett: Hollywood Nyelviskola
3. helyezett: Ínycsiklandók csapata

Csapatdíj: Kaszinó Színjátszók, VOKE Csipet Csapat, VOKE Énekkar (1. csapata)

Legszebb Stand: PogáCsajok
Legtöbb fajta: Németh Mónika
Legtöbb helyben sütött: Kanizsa Pékség

További képek a galériában.2012-10-21 10:32:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül