Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55354506    
Honlapkeszites

Már programmal is elõálltak

Göndör István (MSZP) országgyûlési képviselõ ismertette a Baloldali Gazdaságpolitikai Program, mint gazdasági kilábalási koncepció fõbb irányelveit. Mindezt annak apropóján, hogy a szocialisták hivatalosan is bemutatták gazdasági programjuk indító változatát.


Ahogy a képviselõ fogalmazott, annak jegyében lett kidolgozva a dokumentum, hogy kormányzásra, illetve tragikus helyzet átvételére készülnek. A megfogalmazás szerint 8+4 év rendbetételét vállalnák, mivel a kimutatásai szerint a hazai GDP 2014-ben a 2006-os, míg például a lakossági fogyasztás a 2003-as viszonyoknak fog elõreláthatóan megfelelni.
Megváltoztatnák a személyi jövedelemadó rendszerét is. Példának okáért a bruttó 200 ezer jövedelemig 14-16 százalék, az átlagjövedelem kétszereséig, vagyis 400-ig 24-26 százalék, afölött pedig 29-32 százalék lenne. A családi adókedvezményt felülrõk korlátoznák, s a tõkejövedelmek adóztatása is porondon van náluk, csak az adókulcs mértéke kérdéses ebben a kérdéskörben. Maradna az EVA, s hatványozottan támogatnák a kis-, és középvállalkozásokat.
A válságadót fokozatosan kivezetnék, illetve a más uniós államokban szokásos arányaira állítanák be. Részben a banki szektornál maradva lényeges, hogy a pénzintézetek részérõl induljon el a hitelzés ismét, hiszen a kis-, és középvállakozásoknak egyszerûen nincs tõkéje. Az adózási fegyelmet további kontrollokkal javítani kell, illetve a készpénzforgalmat is visszaszorítanák. Lényeges többek között az is, hogy az exportra termelõk körében a gazdasági növekedést gerjesszék, ami a foglalkoztatás mértékére is üdvözítõ hatást gyakorolhat.
Elhangzott még, hogy az EU-s források tekintetében az ország igencsak lemaradóban, így 2014-ben még a 2007-13-as ütemben lévõ pénzeket mielõbb le kell hívni, amit sokkal gyorsabb és egyszerûbb pályázati rendszerrel kell elõsegíteni. (Göndör Isván megjegyezte, az európai pénzek felhasználásában ugyanis van két év türelmi idõ, vagyis a 2013-mal zárult idõszakból még kérhetõek le források.)2012-10-20 09:24:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül