Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319490    
Honlapkeszites

Tónusok

Benkõ László alkotómûvész munkáiból nyílt tárlat kedden a dr. Mezõ Ferenc -Thúry György Gimnázium és Szakképzõ Iskola székhelyintézményének galériájában. A „Tónusok” címû kiállítást november 5-ig tekinthetik meg az érdeklõdõk.

A mûvész fiatal kora ellenére – munkásságának köszönhetõen- ismert és elismert mind a hazai, mind a határon túli mûvészeti életben. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul az, hogy idõrõl idõre részt vesz különbözõ alkotótáborokban, letéve alkotásait név-és védjegyeként. A Mezõ galériában látható legújabb tárlaton Benkõ László életének új fejezete sejlik fel. 


Ugyanis eddig jobbára festményeit tárta a nagyközönség elé, ám ezúttal egész alakos emberi testek, portrék ceruza, grafit, szén és száraz olajfestményei tanúskodnak jelen alkotói periódusáról, melyben a reneszánsz és az akadémizmus egyaránt fellelhetõ. Ezekben a stílusokban még Firenzében merítkezett meg az alkotó, majd az Olaszországban töltött tanulmányútját követõen otthonába, Nagykanizsára is hazahozta az „egyszerûséggel, ugyanakkor összetettséggel jellemezhetõ formavilágát – ebbõl láthatnak ízelítõt a mûvészetkedvelõk a Mezõ Galériában. A tárlat nyitó ünnepségen az intézmény mûvelõdésszervezõje is e gondolatok jegyében köszöntötte a megjelenteket. Dávidovics Mária örömét fejezte ki, hogy ezúttal is olyan mûvész alkotásai láthatóak, aki ezer szállal kötõdik városunkhoz. A mûvészi léthez elengedhetetlen a folyamatos megújulás, az új utak keresése, Benkõ László ezért a változások hozta újdonságok varázsában hisz – vallotta saját munkásságáról az alkotó megnyitó beszédében. Ahogy arról is, hogyan bõvítette ismereteit, tudását Firenzében Schatz Zoltán realista mûvésztõl. Elmondta: az elsajátított technikáknak köszönhetõen tónusokra kihegyezett emberi alakokat ábrázol, játszva a „színek színtelenségével”.

Sz.Zs.2012-10-10 08:33:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül