Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416767    
Honlapkeszites

Egy sportoló festményei

Dömötör Balázs festõmûvész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kanizsai Dorottya Kórház Erdõs László Galériájában. Ha valaki tudja és sportéletével is vallja, hogy milyen fontos az emberek számára az egészséges életmód, az egészség megõrzése vagy helyreállítása, akkor Dömötör Balázs, a magyar atlétika jeles képviselõje (huszonháromszoros magyar bajnok), igazán tudja.


Dömötör Balázs 1975-ben született Móron. Gyermekéveit a Bakonyban (Kisbéren) töltötte, késõbbi nagy szerelme, a festészet szempontjából inspiráló környezetben. 1989-tõl Tatabányán folytatta tanulmányait. Ott kezdte komolyabban érdekelni a képzõmûvészet és az atlétika is. 1996-tól mesterétõl, Pfeiffer Tibor festõrestaurátortól igyekezett ellesni a szakma fortélyait. Közben a magyar felnõtt atlétikai válogatottnak is tagja lett, s hosszú évekig a távol- és hármasugrás magyar bajnoka. 1997-tõl Budapesten él, ahol ma is aktívan atletizál, edzõsködik és fest.
 


2000-ben megnyerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sport témájú festmény világpályázatát. Alkotását a Lausanne-i Olimpiai Múzeum õrzi. Az ezt követõ években több atlétikai világverseny érmének tervezésére is felkérték. Közben önálló tárlatai voltak Tatabányán, Budapesten, Hartán és Debrecenben. A sport és a festészet azóta is összefonódik életében. Közel tízéves edzõi munkája alatt tanítványai részt vettek olimpián (Peking), felnõtt világbajnokságon (Osaka, Berlin), ifjúsági világbajnokságon (Ostrava, Bressanone, Lille), universiade-n (Belgrád) és EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, Tampere), ahol négy érmet szereztek.
Festészetében keveredik az erõs impressziókkal átitatott naturalizmus, szürrealizmus, és a dadaizmus is. Munkáin keresztül felhívja figyelmünket a számára elfogadhatatlan jelenségekre, mint amilyen az emberiség egészségromboló, környezetpusztító magatartása, vagy a természettõl és múltjától való elszakadása. Ecsetvonásaiban ott olvashatjuk Lao-Ce életfilozófiáját: „Cselekedj a természet rendje szerint, sose erõszakold a dolgokat, lásd meg a nagyot a kicsinyben, lásd meg a sokat a kevésben, a rosszat is jóval viszonozd!” A kiváló sportember alkotásai november 5-éig tekinthetõk meg a kórház Erdõs László Galériájában.


 2012-10-04 12:49:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül