Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410965    
Honlapkeszites

Hangfoglaló: A zene mindenkié

 

Három helyszín, három különbözõ zenei stílus – a Zene Világnapján a város több pontján minden korosztály érdeklõdését megcélzó koncerteket szervezett Nagykanizsa Önkormányzata. A fellépõ helyi zenészek muzikális ínyencségei jó hangulatú rendezvényre invitálták az érdeklõdõket.

A Zene Világnapját 1975-ben indította útjára egy hegedûvész. Kezdeményezése, miszerint a „zene mindenkié” világméretûvé nõtte ki magát. Az Unesco Nemzetközi Tanácsa ennek folytán október elsejére tette azt a napot, amikor a számos országban figyelemfelkeltõ eseménnyel adóznak az emberek a legkedveltebb mûvészeti ágnak, a muzsikának. Így városunkban, ahol az év többi napján is rendszeresek a zenei rendezvények. Ám idén „Hangfoglaló” jóvoltából a zene valóban betöltötte egész Nagykanizsát. Ugyanis a város legnagyobb közterein helyi tehetségek adtak repertoárjukba betekintõ koncertet. 


Elsõként a Deák téren, ahol a lágyabb élõzenei stílusú dalok csendültek fel, Bogdán Norbertnek, Snétberger Ferenc ösztöndíjasának, és Sipos Jácintnak, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola klarinét szakos növendékének elõadásában. Ezt követõen az ’56-os Emlékkertben a fiatalok körében népszerû Loud and Black és a Feszültség, alternatív stílusokat játszó zenekarok léptek a pódiumra. Ám a szervezésnek köszönhetõen nemcsak a modern, hanem az örökzöld, mindenki által kedvelt klasszikus zenei motívumok is helyt kaptak a Hangfoglaló programpalettáján. Az Erzsébet téren Tatár Csaba zenetanár és növendékei rézfúvós duettekkel szórakoztatták a nagyérdemût, a Nagykanizsai Vegyeskar a tõlük már jól megszokott, közkedvelt igényes kórusmuzsikával, az Orff Ütõegyüttes pedig xilofonjaival népszerû dallamokat „fordított le” a fiatalabb korosztály ízlésvilágára formálva. Majd kiegészülve a Vegyeskarral – a világnap alkalmából – közösen elõadták Máté Péter egyik halhatatlan dalát.
A koncerteket szervezõ Önkormányzat munkatársaitól megtudtuk: a rendezvény célja az volt, hogy felkeltsék az emberek érdeklõdését a zenei és mûvészeti programok iránt. Ezért a város kulturális életét színesítõ, nagyobb tömegeket megmozgató eseményeket a jövõben is szerveznek.

Az elsõ „Hangfoglalót” az Old Mix Kartell estébe nyúló fellépése zárta.

Sz.Zs.

További képek a galériában.2012-10-02 13:24:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül