Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314670    
Honlapkeszites

Újabb programok kellenek
Múltból a jövõbe – Roma Központtól Esélyegyenlõségi Központig címmel rendezett konferenciát a CKÖ a minap a Bogdán János Cigány Közösségi Házban.

Elõbb Teleki László, a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelent érdeklõdõket, partnereket, s néhány mondatban ismertette azt a fejlõdési pályát, ami a CKÖ elmúlt idõszakát jellemzi. Mint azt hangsúlyozta, fontos, hogy saját intézményrendszere legyen a roma közösségeknek, ennek jegyében tevékenykedtek õk is. Nagy hangsúlyt fektettek az oktatás fejlesztésére, ennek köszönhetõ, hogy a hétvégi kollégium után létrejöhetett a tanoda-program, s ma már érettségit adó levelezõs képzéssel, illetve hamarosan fõiskolai képzéssel is rendelkeznek, nem beszélve azokról a foglalkoztatási programokról, amelyeket az osztrák partnerekkel közösen indítottak. Így ma már nyugodtan mondhatjuk: a Bogdán János Cigány Közösségi Ház roma központból esélyegyenlõségi központtá nõtte ki magát.

– A kanizsai példa is azt mutatja, hogy szisztematikus építkezéssel óriási fejlõdést lehet elérni a kisebbségpolitikában – mondta Rauh Edit, esélyegyenlõségi szakállamtitkár. – Teleki Lászlóék modellje a hamarosan induló fõiskolai képzéssel valóban egyedi, sajnos, nincs hasonló az országban. Pedig a romák integrációját segítõ nemzetközi program keretében hazánk is számos lépést tett már. A szakma bevonásával elkészítettük a következõ évek hazai stratégiai tervét, amit a kormány és a parlament is elfogadott – jelzés értékû, hogy egyhangúlag.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy napjainkban a cigány fiatalok 82,5 százaléka rendelkezik általános iskolai végzettséggel, de csak 5 százalékuknak van érettségije, s 1,2 százalékuknak felsõfokú képzettsége, emiatt ösztöndíjakra, a roma pedagógusok számának emelésére, tanodák indítására van szükség. Mivel a foglalkoztatás terén hátrányos a romák helyzete, a diszkrimináció csökkentését, továbbképzéseket, roma foglalkoztatás-szervezõ hálózatok fejlesztését is sürgetik. A szakállamtitkár hozzátette: mivel Magyarországon még mindig 100-150 ezer ember, köztük számos roma él embertelen körülmények között, újabb komplex projektekre, szociális bérlakás-programra van szükség. Az osztrák munkaügyi minisztérium képviseletében Stefan Potmesil beszélt, aki az esélyegyenlõségrõl szólva leszögezte, még az osztrák társadalomban is illúzió csupán, hogy mindenkinek azonos joga legyen – ennek oka azonban nem csak a vallási, etnikai hovatartozásban keresendõ.
A konferencia délután szekcióülésekkel zárult.

H.A.2007-09-14 09:57:44


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül