Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319404    
Honlapkeszites

Avatják a Patkófalat, felelevenítik a Kanizsai fejetlen, fehér mén legendáját

A Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumi ülését követõen Dr. Polay József kuratóriumi elnök számolt be az alapítvány munkájáról, többek között az elkészült Patkófal szeptember 27-i átadásáról.

A múzeum jövõjét illetõen Dr. Polay József elmondta, a közeljövõben születik meg a döntés a megyei jogú városok, köztük Nagykanizsa, múzeumainak jövõjét illetõen. A korábbi kormányrendeletet, mely azt taglalta, hogy a megyei jogú városok múzeumai az adott város kezelésébe kerülnek, pontosítják.


A kuratóriumi elnök hangsúlyozta, továbbra is várják a támogatók jelentkezését a Szent Lujzát ábrázoló templomi ablaküveg helyreállítási munkálatainak anyagi biztosításához, mely díja 600 ezer forint. Eddig egy nagyobb, 300 ezer forint összegû felajánlás is érkezett, azonban az adományozó kérte a neve elhallgatását. A gyûjtés tovább folytatódik, õsszel a múzeum, az alapítvány és a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara levélben fordul a kamarához regisztrált vállalkozásokhoz, azt kérve ebben, hogy mindössze kétezer forinttal támogassák a helyrehozatalt.
Idén februárban döntött a kuratórium arról, hogy a Kanizsai fejetlen, fehér mén legendájához, melyet Halis István gyûjtött, kapcsolja a kanizsai Patkófalat, a szerelmesek terét, fáját és padját. Azóta közel fél év telt el, és realizálódtak a legendához kapcsolódó ötletek. A Patkófal avatására szeptember 27-én 14.30-kor kerül sor, melyre sok szeretettel várnak minden érdeklõdõt. Remélik, hogy a város egy kultikus helyévé és idegenforgalmi nevezetességgé válik majd a Patkófal.
Egy középiskolás diák részérõl merült fel az ötlet, hogy film is készülhetne a Halis legendához kapcsolódóan, így a Batthyány Lajos Gimnázium egy kihívást intéz a többi iskola felé. A feladatuk az lenne, hogy forgassanak le egy filmet, melyek közül kiválasztják a legjobbat, mely felkerülne a legnépszerûbb videómegosztó oldalra.
Említést tettek egy, még megvalósítás alatt álló ötletrõl is, miszerint a Múzeum tér bejárati oldal feletti helyiségnek funkciót kellene adni. Itt egykoron a zsalugáterek mögül a tiszttartó kiabálta a hajdúnak, hányat kell ütnie. Így arra gondoltak, aki idegenként jár a város ezen területén, hadd tudja meg, hogy milyen kiállítások vannak a múzeumban, mely feladatra Gyuri bírót (Cser György) vélték a legalkalmasabbnak. A tervek szerint Gyuri bíró makettje fogja minden nap hívogatni az embereket. A ruházat, a háromkerekû kiskocsi, melyen az ablakhoz tolják, már elkészült, már csak a bábú sminkelése és a hangosítás hiányzik.
Ezt követõen elhangzott, elkészültek és már szép számban vásároltak is a várostörténeti ajándéktárgyakból, a hûtõmágnesekbõl, a négyféle patkóból, a réz városcímerekbõl és a képeslapokból, azonban a vasember figura elkészítésének elõkészületei még zajlanak.
V.M.

A „Kanizsai fejetlen, fehér mén legendája”

Musztafa, Kanizsa várának utolsó basája, elvinni nem tudván õket, mély verembe rejtette összerablott kincsét a vár kényszerû átadása elõtti utolsó sötét éjszakán.
Visszajövünk még, vissza Kanizsára hamarosan! – e szavakkal buzdítva magát, és abban bízva, hogy egy fehér mén földre ontott vére elrejti aranyát, legkedvesebb paripája büszke nyakát vágta át, habzó sötét vérét a rejtekhelyre csorgatva. Ám hiába visszavágyó reménye – soha erre többé nem járt, de a kincset sem látta senki azóta.
Nem úgy a basa fejetlen lovát. Leginkább mikor szél tépi a fákat, az éjféli órákban száguld a Várréten át, mondják, kik látták, elhullajtott patkóit mutatva bizonyíték gyanánt.
Úgy gondolva, szerencsét hoznak e patkók, volt, ki közelgõ meggazdagodásának jeleként pillantott rá, volt, ki szerelme beteljesedését remélte tõle, míg mások a Kanizsára visszatérés ígéretének tekintették.
A Várréten a fejetlen fehér mén még ma is õrzi a kincsek helyét, ám azt mindmáig csak a sejtelmesen zúgó szél ismeri, míg a patkók újra és újra megtalálhatóak.
Ha szerencsére, szerelemre vágyik, vagy a városba szeretne visszatérni, vegyen a „kanizsai szerencsepatkóból”, vagy a szerelmesek patkójából, melyeket akár ki is szegezhet a múzeumi patkófalra. Ám, ha kisebb szuvenírt óhajt vásárolni, ajánljuk az ólom, vagy a kerámia patkót, mely hasonlóan pozitívan hathat jövõjére. Vásárlási lehetõség: a Fõ úti múzeum épülete, a múzeum melletti trafik, vagy a Tourinform iroda, (Csengery út 3).
 2012-09-21 11:52:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül