Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358988    
Honlapkeszites

Hogy a romák összefogjanak

Kállai Csaba fõvajda a minap nagykanizsai vajdává nevezte ki Lakatos Ferenc vállalkozót, a MÉH-Holdosi Fém Kkt. tulajdonosát. A vállalkozó azt mondja, számít támadásokra, ennek ellenére összefogást szeretne.

Több európai roma közösségben a mai napig fennmegmaradt a vajdaság intézménye, Magyarországon azonban a XVIII. században végleg eltûnt az uralkodó által kinevezett országos cigányvajda a közösség élérõl. A közelmúltban elismert mûvészek és roma vezetõk elhatározták, hogy újjáélesztik a cigány kultúrát és hagyományokat. Úgy gondolták, hogy ez a már majdnem elfelejtett vajdarendszer visszaállításával lehetséges.
Kállai Csaba újszászi vállalkozót, a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnökét 2005. május 20-án választotta meg országos cigányvajdának az ország 260 cigányvezetõje. Ezt követõen az új fõvajda több alkalommal járt Nagykanizsán, s a helyi roma közösség ajánlására nevezte ki a kiskanizsai Lakatos Ferencet roma vajdává – tudtuk meg magától az érintettõl.


A fémhulladék-kereskedéssel foglalkozó vállalkozó szintén úgy gondolja, a vajdarendszer hathatós segítséget nyújthat a romák összetartásában és felzárkóztatásában. Reméli: a kisebbségi önkormányzatok e szándékban a roma vajdák partnerei lesznek.

– A vajdaság még nem bejegyzett szervezet ugyan, de a fõvajdánk, Kállai Csaba erre törekszik – mondta lapunknak Lakatos Ferenc. – Addig is tevékenyen szeretnénk részt venni a helyi közéletben. Célunk a romák képviselete, akár egymással, akár a többségi társadalommal összefogva. A Romano Kriss (Roma Törvény) alapján egyfajta békéltetõ testületként is mûködünk majd, a romák problémáit, egymás közti sérelmeit szeretnénk mi magunk megoldani, hogy ne jussanak el az ügyek a bíróságra, hiszen az senkinek sem jó. Persze, a roma törvénykezés nem a vajda kezében összpontosul. Egy több fõbõl álló testületet választok magam mellé, amelynek tagjai a város köztiszteletben álló roma polgárai lesznek, együtt talán könnyebben tudunk jó döntéseket hozni. Számítok a hatóságok megkeresésére, örülnék annak, ha felvennék velem a kapcsolatot, hogy közösen tudjunk dolgozni a romák érdekében. Természetesen kérem az önkormányzat segítségét is, leginkább a foglalkoztatási problémák megoldásában. Úgy vélem, meg kellene vizsgálni annak lehetõségét, hogy miképpen lehetne létrehozni egy olyan céget, amely a dolgozni akaró romákat foglalkoztatná. Ehhez természetesen a magam eszközeivel, a vállalkozásommal én is hozzájárulnék. Számítok támadásokra is, ám ennek ellenére szeretnék jó kapcsolatot kiépíteni mindenkivel, aki segíthet a romák felemelkedésében. A legfontosabb, hogy politikamentesen képviseljük a romatársadalmat, ami manapság sajnos, nem jellemzõ.

– Ön szerint napjainkban melyek a kanizsai romák legnagyobb problémái?

– Elsõ helyen mindenképpen a szociális problémák állnak, majd a foglalkoztatás, a lakhatás nehézségei. Lényeges elõrelépés egyik területen sem történt az elmúlt években, ezért sajnos, sok még a tennivaló. A felemelkedés azonban nem lehet felülrõl vezérelt, ezt csak alulról lehet megvalósítani, a cigányság bevonásával. Hiszem, hogy erre alkalmas a vajdarendszer.

Horváth Attila2007-09-14 09:52:26


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül