Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046297    
Honlapkeszites

Határtalan mûvészet Palinban

Ma délután kiállítás nyílt Milena Mladenova és Ludvig Dániel alkotásaiból a Palini Általános Iskolában. Az iskola tanulói ez ízben sem csak szemlélõi voltak az eseménynek, hiszen mûsorral is közremûködtek. A tárlatot Szegletes Gábor mûkedvelõ nyitotta meg. Köszöntõjében szólt a képzõmûvészet jelentõségérõl, fogalmáról, a mûvészekrõl. 


Elmondta, a festészet az emberiség legõsibb tevékenységei közé tartozik, hatszor idõsebb, mint az írás. „Az elsõ festmények 32000 évesek” – mondta. „Szerintem élményt és ezen belül is egy tartós élményt jelentenek, mivel bármikor megtekinthetem, minden alkalommal más és más részletet fedezhetek fel benne, attól függõen, hogy éppen milyen hangulatban vagyok. Ugyanakkor egy kép vagy szobor képes megnyugtatni, vagy éppen motiválni valamilyen irányba. A mûvészet határtalan is egyben, de a jelen esetben szó szerint is az, mivel Miléna Mladenova Bulgáriából érkezett hozzánk. A mûvészek a világ bármely tájáról is érkezzenek minden esetben a nyitottságot hozzák magukkal más kultúrák iránt.”
Véleménye szerint fontos, hogy minden alkotás tükrözze a mûvészi szabadságot, mely jelen esetben abban is megmutatkozott, hogy az alkotások nem kaptak sem nevet, sem címet, azt mindenkinek saját szabadsága lesz eldönteni, hogy mit gondol róla. A mûvészek ott is átlépték a megszokott hagyományos beidegzõdéseket, hogy mindkét mûvész más jellegû alkotásokkal jelent meg ezen a kiállításon, mint ami általában jellemzi õket. Miléna szobrászként festõvászonra vetített gondolatait mutatta be, míg Ludvig Dániel festõként, harmonikus világát térben ábrázolva láttatta.2012-09-13 15:10:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül