Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389739    
Honlapkeszites

A kulturális örökség napjai - Programok Zala megyében

Nyolc településen több mint tíz helyszínen, vidéki kúriákban, tájházakban, szakrális épületekben, kastélyokban várják a látogatókat a kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap Zala megyében.

A falvak, városok színvonalas programokkal készülnek a vendégek fogadására, a nagyközönség elõtt megnyitják az eddig zárva tartott raktárak, mûhelyek kapuit, a látogatók szakavatott kísérõvel feljuthatnak a templomok legfelsõ tornyába is - mondta Ghyczy Gabriella nemzeti koordinátor az MTI-nek.


 Bókaházán a közösségi ház parkja, a sportpályák, a falukemence és a pajtában kialakított rendezvénypavilon biztosít kellemes helyszínt vasárnap a szabadtéri programokhoz, Kallósdon pedig az 1260 körül épült román stílusú kerektemplomot látogathatják meg az érdeklõdõk.
Keszthelyen több helyszínen is tartanak rendezvényeket; a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban gyermekprogramokkal, a Boroszlán Népzenei Együttes elõadásával, táncházzal készülnek. Benedek Elek meséibõl maratoni felolvasást tartanak, Fények, árnyékok címmel pedig Lichtenwaller Zoltán festõmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás.
A keszthelyi és környékbeli népmûvészeknek, kézmûveseknek otthont adó Népmûvészeti Alkotóházban szombaton a korabeli téli viseletrõl tartanak elõadást, de lehetõség lesz a varrott csipke öltéstechnikáinak megtanulására is.
A Georgikon Kar kezelésében lévõ Szendrey Júlia emlékszobában Petõfi Sándor özvegyének tárgyi emlékeit tekinthetik meg a látogatók. Részleteket olvasnak fel Szendrey Júlia mûveibõl, Andersen mesefordításaiból, és Szendrei Júlia hûtlen özvegy vagy tragikus sorsú múzsa címmel tartanak elõadást.
Vindornyalakon a helyi védelem alatt álló, 1780-ban épült, barokk stílusjegyeket viselõ Hertelendy-kúriát nyitják meg a látogatók elõtt. A falu másik nevezetessége az egykori Árpád-kori templom maradványaira épült klasszicista stílusú Szentháromság Templom, amelyet 1820-ban Hertelendy Gáspár püspök építtetett át. A 80 lelkes zsáktelepülésen faluház is mûködik. Az 1800-as években emelt zsellérházat az évszázadok során több alakommal is átalakították. Az ezredfordulón a korabeli dokumentumok alapján, a XIX. századi parasztház stílusában újították fel az épületet.
Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben - a Stern József tervei alapján épült egykori zsinagógában - szombaton kamara-kiállítás nyílik. Az épületrõl készült fotók, dokumentumok alapján mutatják be a zsinagóga történetét az építéstõl kezdve egészen napjainkig, és ekkor nyílik meg a zalaegerszegi származású képzõmûvész, Fabók-Dobribán Fatime tárlata is.
Zalaszántón a Szent Kozma és Damján templom, valamint a középkorban épült Pethõ-kúria kínál érdekes látnivalót.
Nagykanizsán vasútmodell és vasúttörténeti kiállítás nyílik a Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban, Zalabérben pedig történelmi sétát szerveznek. A látogatók a római katolikus templomtól a falu felett húzódó hegygerincen át jutnak el a Szent Antal Kápolnához, ahol a szakrális épület megtekintése után a résztvevõket helyi termékekkel vendégelik meg.2012-09-12 13:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül